Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarská aliancia hovorí o zhode s premiérom na samostatnom zákone o menšinách

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Postavenie a práva národnostných menšín v SR by mal zadefinovať samostatný zákon. Uviedli to predstavitelia Maďarskej aliancie, ktorí informovali o názorovej zhode po piatkovom stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministerkou kultúry SR Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS).

"Premiér súhlasil s potrebou kodifikácie legislatívy týkajúcej sa národnostných menšín a jej prípravou poveril splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Ákosa Horonya," uviedla hovorkyňa Maďarskej aliancie Évi Pálinkás.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Ministerka kultúry mala zástupcom Maďarskej aliancie zasa potvrdiť, že nedôjde k zlúčeniu Fondu na podporu národnostných menšín (FPKNM) a Fondu na podporu umenia (FPU). "Dostali sme sľub, že fondy budú v budúcnosti fungovať samostatne a efektívnejšie. Na transformačných procesoch sa budú podieľať aj predstavitelia národnostných komunít a aj splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny," dodala za alianciu hovorkyňa.

Prípravou konceptu samostatného zákona o postavení národnostných menšín sa zaoberal už bývalý vládny splnomocnenec pre národnostné menšiny László Bukovszky. Návrh zákona bol tiež súčasťou plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2022, na rokovanie vlády sa však materiál nedostal.

V prípade fondov ministerstvo kultúry ustúpilo od pôvodne zverejneného návrhu na zlúčenie FPU a FPKNM, nástojí však na reforme verejnoprávnych podporných fondov, ktorá má garantovať lepšiu organizáciu práce fondov a vyššiu kontrolu štátu nad ich hospodárením.

Viac o téme: ZákonZhodaRobert FicoMartina ŠimkovičováNárodnostné menšinyMaďarská aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu