Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Tragédia na železnici: Pri zrážke nákladného auta s vlakom zomrel rušňovodič, hlásia aj zranených

Pri zrážke zahynul strojvodca.
Pri zrážke zahynul strojvodca. (Zdroj: Policie ČR)

KARVINÁ - Pri dnešnej zrážke vlaku a nákladného auta pri Dolnej Lutyni v Karvinsku zomrel rušňovodič. Vo vlaku bolo podľa Správy železníc a hasičov zranených 19 ľudí, ďalších 40 evakuovaných zranení neutrpelo, päť ľudí opustilo vlak pred príchodom záchranárov. Pre nezranených cestujúcich prišiel autobus. Podľa aktualizovaných informácií vo vlaku cestovalo vyše 60 cestujúcich. Vyplýva to z informácií polície, hasičov a Českých dráh (ČD). Všetkých zranených sa už podarilo z vlaku vyslobodiť. Nehoda sa stala na zabezpečenom železničnom priecestí, povedal hovorca železničnej inšpekcie Martin Drápal.

Vlak InterCity 546 Ostravan do auta narazil na železničnom priecestí v Dolnej Lutyni v úseku Bohumín – Dětmarovice okolo 05:40. "Na mieste pracujú aj policajní krízoví interventi," uviedli okolo 07:30 policajti.

Podľa hovorcu záchrannej služby Lukáša Humpla bolo na mieste päť posádok, štyri pozemné a vrtuľník. Pacienti sú zranení ľahko alebo stredne ťažko. "Väčšina je transportovaná po ošetrení do okolitých zdravotníckych zariadení, teda Karviná, Havířov a Bohumín. Nejakých pacientov sme viezli do Mestskej nemocnice Ostrava a tiež do Fakultnej nemocnice Ostrava," uviedol Humpl.

archívne video

V bratislavskom Ružinove došlo k zrážke auta s vlakom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hovorca Správy železníc (SŽ) Martin Kavka uviedol, že po zrážke vykoľajila lokomotíva a jeden vagón, poškodené sú troleje. "Doprava tak bude v mieste zastavená možno aj celý deň," povedal ČTK. Hovorkyňa hasičov Kamila Langerová uviedla, že na miesto mieri špeciálny tank Správy železníc z Přerova. "Následne bude posúdená situácia a to, akým spôsobom bude vlak vyslobodený," povedala Langerová.

Podľa Drápala sa nehoda stala na prejazde, ktorý je zabezpečený svetelnou signalizáciou a závorami. "Na mieste mimoriadnej udalosti zisťujú príčiny a okolnosti jej vzniku štyria inšpektori Železničnej inšpekcie, ktorá začala vlastné vyšetrovanie tejto mimoriadnej udalosti vrátane spracovania záverečnej správy," uviedol Drápal.

Diaľkové vlaky jazdia odklonom cez Havířov, vyhnú sa Bohumínu a Karvinej. Medzi Bohumínom a Karvinou je zavedená náhradná autobusová doprava.

„Dnešná tragická nehoda, ktorá si vyžiadala zranených a bohužiaľ aj stratu na živote, ma veľmi zasiahla. Strata blízkeho človeka je obrovským sklamaním a bolesťou, ktorú nemožno popísať slovami. Vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým a prajem rýchle uzdravenie všetkým zraneným. ťažkú chvíľu s nimi," uviedol generálny riaditeľ Správy železníc Jiří Svoboda.

Viac o téme: ČeskoŽelezničné neštastieKarviná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu