Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V narkoponorke prevážali kokaín za 27 miliónov dolárov, osoby na palube zatkli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BOGOTA - Kolumbijské námorníctvo zadržalo ponorku, ktorá prevážala takmer 800 kilogramov kokaínu. Tri osoby na jej palube úrady zatkli. Informuje o tom stanica BBC News.

Drogy a podozriví boli prevezení do kolumbijského prístavného mesta Buenaventura. Zo zadržaného množstva kokaínu by sa dali pripraviť približne dva milióny dávok a námorníctvo odhadlo jeho hodnotu na 27 miliónov dolárov (24,8 milióna eur)

archívne video

Dlhoročnému dílerovi heroínu dali bratislavskí policajti ráznu stopku (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Podomácky vyrobené ponorky

Približne 15 metrová "narkoponorka" pravdepodobne smerovala do USA alebo Európy. V kolumbijských vodách ide ako prvé zadržané plavidlo svojho druhu v tomto roku. Ponorky sú v zločineckých organizáciách obľúbeným spôsobom na prepravu drog. Dokážu sa pohybovať takmer bez spozorovania a po doručení sa dajú potopiť. Často sú podomácky vyrobené zo sklolaminátu a preglejky.

Najväčší producent kokaínu

Kolumbia je najväčším producentom kokaínu na svete. Tamojšie námorníctvo vlani zadržalo 30 ton tejto drogy a viac ako päť ton marihuany. V máji minulého roka bola v Kolumbii zadržaná najväčšia "narkoponorka" s tromi tonami kokaínu na palube. Mala približne 30 metrov a tri metre na šírku. Podľa OSN Kolumbia zaznamenala v roku 2022 nový rekord v produkcii kokaínu, pričom kríky koky sa tam pestujú na rozlohe asi 230.000 hektárov.

Viac o téme: ZásielkaZadržaniePonorkaNámorníctvoKolumbiaKokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu