Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalého bosnianskeho ministra obvinili v prípade vraždy vojnových zajatcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SARAJEVA - Bývalého veliteľa bosnianskych síl a exministra obrany Selma Cikotiča obvinili z podielu na spáchaní vojnových zločinov v súvislosti so zavraždením skupiny chorvátskych zajatcov z roku 1993. Vyplýva to z vyjadrenia súdu v Sarajeve, informuje agentúra AFP.

Selmo Cikotič je jedným z mnohých bývalých vojenských veliteľov a účastníkov bojov súdených za zločiny spáchané počas občianskej vojny v Bosne v rokoch 1992 až 1995. Ozbrojený konflikt si vyžiadal približne 100.000 obetí, uvádza AFP.

archívne video

Polícia obvinila z vraždy ženy jej 30-ročného syna (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

Vo vyhlásení sarajevského súdu sa uvádza, že Cikotiča vo štvrtok obvinili z toho, že "v rámci svojich kompetencií neurobil všetko pre to, aby predmetným zločinom zabránil". Obvinenie spája Cikotiča s vraždou 23 až 26 etnických Chorvátov, ku ktorej došlo v júli roku 1993 neďaleko mesta Bugojno ležiaceho v strednej časti Bosny. Cikotič tom čase velil niekoľkým brigádam tvoreným najmä bosnianskymi moslimami. 

Zajatci na nútené práce

Podľa súdnych dokumentov boli chorvátski zajatci najskôr podrobení mučeniu a potom popravení príslušníkmi vojenskej polície. Cikotič je obvinený aj z toho, že umožnil využívanie týchto zajatcov na nútené práce.

Po službe v juhoslovanskej a následne bosnianskej armáde zastával Cikotič množstvo vysokých úradov, napríklad pôsobil ako vojenský atašé na veľvyslanectve Bosny vo Washingtone. V rokoch 2007 až 2012 bol bosnianskym ministrom obrany, od roku 2020 do januára 2023 zase ministrom bezpečnosti. Vlani v decembri bol Selmo Cikotič (59) odsúdený na tri roky väzenia za zneužívanie moci za účasť na podvodných praktikách súvisiacich s predajom zbraní. 

Viac o téme: VojnaVraždaZajatciVinaMinister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu