Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kirgizské úrady podnikli raziu v priestoroch spravodajského portálu 24.KG

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BIŠKEK - Kirgizské úrady v pondelok vykonali raziu v sídle jedného z najväčších súkromných spravodajských kanálov a jeho redaktorov predviedli na výsluch. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv a novinárov ide o znepokojujúcu situáciu, informovala agentúra AFP.

Šéfredaktorka spravodajského webu 24.KG Mahinur Nijazovová pred tým, ako ju policajti vtiahli do policajnej dodávky, stihla zakričať, že redakcia čelí obvineniu z trestného činu kvôli údajne zverejnenému článku o vojne na Ukrajine. Zadržaná bola aj generálna riaditeľka 24.KG Asel Otorbajevová.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Portál 24.kg na svojej webovej stránke spresnil, že v redakcii boli zaistené počítače, notebooky, elektronické médiá, ako aj "ďalšie materiálne dôkazy relevantné pre trestné konanie". Bývalá sovietska republika Kirgizsko si v minulosti užívala viac politických slobôd ako iné stredoázijské krajiny, ale v posledných rokoch tam dochádza k čoraz väčším represiám voči médiám, konštatuje AP.

Nezávislé, Spojenými štátmi financované výstupy Kloop Media a Radio Azattyk čelili minulý rok vládnym žalobám. Dôsledkom toho bolo, že Kirgizsko v rebríčku slobody tlače World Press Freedom Index kleslo o 50 miest. 

Razia v sídle 24.KG prichádza štyri dni po tom, čo orgány činné v trestnom konaní zadržali desiatky ľudí podozrivých z prepojenia na exilového opozičného aktivistu Tilekmata Kurenova a podnikateľa Imamidina Tašova. Obom sa pripisuje sprisahanie a príprava pokusu o štátny prevrat.

Viac o téme: RaziaVýsluchRedaktoriRedakciaSpravodajstvoKirgizské úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu