Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Víťaz volieb Bernardo Arévalo napokon zložil prezidentskú prísahu

Bernardo Arévalo
Bernardo Arévalo (Zdroj: TASR/AP)

GUATEMALA - Bernardo Arévalo, víťaz minuloročných prezidentských volieb na Guatemale, v noci na pondelok zložil prísahu po niekoľkých mesiacoch snáh o zmarenie jeho inaugurácie zo strany oponentov, informuje správa agentúry AFP.

Arévalo (65), poslanec a kariérny diplomat, v auguste s prehľadom zvíťazil vo voľbách nad svojou protikandidátkou, bývalou prvou dámou Sandrou Torresovou. Prezidentskú prísahu nakoniec zložil až po deviatich hodinách od plánovaného začiatku inaugurácie. Dôvodom boli rokovania v Kongrese kontrolovanom opozíciou v súvislosti so štatútom 23 poslancov Arévalovej strany Movimiento Semilla, ktorej činnosť bola pozastavená na základe obvinení z podvodu. Tie sa podľa AFP všeobecne považujú za vykonštruované.

archívne video

Peter Pellegrini oznámil dátum prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Maarty)

Zákonodarný zbor poslancov nakoniec odobril a Arévalo bol inaugurovaný okolo polnoci miestneho času. Na oficiálnej ceremónií sa zúčastnili lídri Čile a Kolumbie, ako aj delegácie Európskej únie a Spojených štátov. "Nedovolíme, aby naše inštitúcie ohrozovala korupcia a beztrestnosť," vyhlásil Arévalo v pondelok ráno na inauguračnom obrade. Zároveň varoval pred vlnou autoritárstva, šírenia intolerancie a obmedzovania nesúhlasu.

Jedny z najbúrlivejších volieb

Guatemala má za sebou jedny z najbúrlivejších volieb v novodobých dejinách, ktoré poznačili pokusy politickej garnitúry a generálnej prokuratúry zvrátiť právnymi prostriedkami Arévalovo prekvapivé víťazstvo. Guatemalský generálny prokurátor, spojenec exprezidenta Alejandra Giammatteiho, sa niekoľkokrát pokúsil zabrániť odovzdaniu moci a prezidentského úradu vrátane pokusu zbaviť Arévala a jeho viceprezidenta právnej imunity, pokusu pozastaviť činnosť jeho strany Semilla či anulovať voľby.

Viac o téme: VoľbyVíťazInauguráciaGuatemalaBernardo Arévalo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu