Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Ukrajine zahynul mladý Čech Karel (†22): Po ruskej invázii dobrovoľne narukoval, jeho identitu zverejnili až teraz

Karel K. (†22), padlý český občan, ktorý narukoval po invázii Ruska na Ukrajinu Zobraziť galériu (2)
Karel K. (†22), padlý český občan, ktorý narukoval po invázii Ruska na Ukrajinu (Zdroj: Facebook/Memorial / Меморіал - International Volunteers for Ukraine)

NOVÉ STRAŠECÍ/BACHMUT – Vo vojne na Ukrajine nebojujú proti sebe len ruskí aj ukrajinskí profesionálni vojaci. Po spustení Putinovej „špeciálnej vojenskej operácie“ sa chopil zbrane každý muž Ukrajinec. Putin už tiež v Rusku vyhlásil mobilizáciu. Okrem toho vstupujú do bojov aj dobrovoľníci. Drvivá väčšina ich je práve na strane Ukrajiny. Jedným z nich bol aj Čech Karel K., ktorý padol ešte v marci minulého roku.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 684 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

V bitke o Bachmut, ktorá patrí medzi najkrvavejšie strety ukrajinskej a ruskej armády, zomrel aj občan Českej republiky. Karel K. (†22) narukoval do vojny slobodne. O život mal prísť 18. marca 2023, tri mesiace pred jeho narodeninami. Informuje o tom Memoriál padlých medzinárodných dobrovoľníkov, ktorí bojujú po boku Ukrajincovproti Rusom. Meno padlého Čecha nebolo až doteraz zverejnené. Rodina bola podľa slov mamy Jany "úplne ochromená". 

Ostreľovač

Prvotné informácie pritom neboli presné. Spočiatku sa ani nevedelo v akej časti Ukrajiny Karel K. bojoval. Taliansky denník La Stampa uviedol, že Karel K. slúžil v elitnej jednotke ostreľovačov "Duchovia z Bachmutu". Matka zabitého Čecha neskôr priblížila, že jej syn bol členom tretieho bataliónu, ktorý patril k zahraničným légiám. Od úmrtia a jeho oznámenia verejnosti ubehlo takmer desať mesiacov. Rodina sa musela aspoň sčasti vyrovnať s touto veľkou stratou. "Každý deň som Karla prosila, aby sa vrátil, strašne sme sa oňho báli," uviedla jeho matka. Médiá prosila celé mesiace, aby neodhaľovali jeho totožnosť. Ruské weby sa toho chytili a začali šíriť správy, že Ukrajina jeho smrť zatajila.  

Rodina Karela K. bola však v septembri minulého roku v Javorive, kde sa riešili veci ohľadom smrti. Rozlúčili sa s ním dokonca už v polovici apríla, teda len pár týždňov odkedy padol v boji. Umožnil to kostol v jeho domovskej obci Nové Strašecí.

Fotograf 

Karel K. bol jedným z prvých uchádzačov, ktorí sa po spustení Putinovej invázie dobrovoľne prihlásili do Medzinárodnej légie na pomoc Ukrajine. Pred vojnou pôsobil ako talentovaný fotograf. V roku 2019 zmaturoval na gymnáziu v Novom Strašecí, kde organizoval aj výstavy svojich fotografií. Talent mal zdediť po starej mame, ktorá pôsobí ako externá fotografka pre Denník.cz. 

V Prahe nastúpil aj na vysokú školu, ale štúdium prerušil, aby mohol narukovať. České ministerstvo zahraničných vecí ho v marci minulého roku uviedlo ako "padlého českého mladíka". Jeho kolega z boja Alessio spomína: "Veľmi mi chýba, pretože sme boli spolu 24 hodín denne viac ako rok, boli vyslaní na mnohé misie. (Karel) bol pilierom tímu, veľmi mladý, ale technicky zručný a inteligentný vojak. Bol to skvelý človek."

"Robil si zo mňa srandu, keď nám nad hlavami leteli helikoptéry. Neznášam ten zvuk. On sa len ku mne otočil a spravil ten zvuk. Celá jednotka išla od smiechu do kolien." 

 

Viac o téme: PozostalíČeská republikaVojna na UkrajineNarukovanieBachmutKarel K.Zahraničné légieNové Strašecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu