Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál pokračuje! Spisy o Epsteinovi priniesli nové odhalenia: V kauze je údajne zapletený aj americký exprezident

Služby amerického pedofila Jeffreyho Epsteina (1953-2019) mali využívať viaceré vplyvné osoby po celom svete Zobraziť galériu (2)
Služby amerického pedofila Jeffreyho Epsteina (1953-2019) mali využívať viaceré vplyvné osoby po celom svete (Zdroj: SITA/AP/New York State Sex Offender Registry)

NEW YORK - Prvý januárový týždeň roku 2024 boli vďaka americkým súdom zverejnené dokumenty z vyšetrovania amerického pedofila Jeffreyho Epstaeina (†66), ktorý mal kontakty na najvplyvnejších ľudí. Medzi nimi sa mal objaviť aj bývalý prezident Bill Clinton či britský princ Andrew.

archívne video

Atmosféra v New Yorku po oznámení víťaza prezidentských volieb (Zdroj: Diana Černáková)

Súdne dokumenty, ktoré pochádzajú ešte z roku 2015, sa týkali najmä obvinenia Epsteinovej milenky Ghislaine Maxwellovej, ktorá mala umožniť sexuálne zneužívanie vtedy ešte maloletej Virginie Giuffreovej (Jane Doe 162), údajnej obete obchodovania s ľuďmi. Epstein a Maxwellová ju mali prinútiť mať sex s princom Andrewom a ďalšími vtedajšími vplyvnými ľuďmi. Informuje o tom ABC News. Princ Andrew však poprel, že by sa niekedy stretol s Giuffreovou. Napokon sa dohodol na mimosúdnom vyrovnaní.

Bill Clinton

Federálna sudkyňa južného okresu v New Yorku Loretta Presková začiatkom januára tohto roku rozhodla, že neexistuje žiadne právne opodstatnenie pre zatajovanie viac ako 150 mien, ktoré sa spomínajú v záznamoch o Epsteinovi. Medzi jeho priateľov a známych patril celý rad vplyvných osobností. Pracovali pre neho, lietali jeho lietadlami, alebo navštevovali jeho domy. Bill Clinton v nich má podľa zámorských médií figurovať pod označením "John Doe 36".

Alibi

Údajná obeť Giuffreová na súde tvrdila, že s bývalým americkým prezidentom sa stretla na Epsteinovom súkromnom ostrove Little St. James v Karibskom mori. Maxwellová však toto tvrdenie poprela s tým, že Clinton na ostrove nikdy nebol. V prospech bývalého prezidenta hovoria aj osobné záznamy jedného z Epsteinových pilotov. V rokoch 2002 a 2003 používal síce Clinton Epsteinov jumbo jet "Lolita Express", ale mal ním letieť "len" do do Paríža, Bangkoku či na Brunej. Ostrov v Karibskom mori nebol spomenutý ani raz. 

Krycie mená

"Je tu viac ako 150 osôb identifikovaných iba ako John Doe alebo Jane Doe, ale ich zákonné krytie čoskoro skončí," tvrdí novinárka Alexandria Hoffová z Fox News. Mená John Doe a Jane Doe sú používané v USA ako krycie označenie pre konkrétne osoby, ktorých pravé meno nie je známe, prípadne je úradmi či vyšetrovacími orgánmi zámerne utajované.

Nič však nenasvedčuje tomu, že by zverejnenie spisov malo vrhnúť obvinenia práve na Clintona. Sám sa totiž priznal k stykom s Epsteinom a výslovne poprel, že by bol niekedy zatiahnutý do jeho sexuálnych praktík. Hovorca Clintona v stredu 3. januára to len zopakoval s tým, že od posledného kontaktu exprezidenta Clintona s Epsteinom ubehlo už viac ako 20 rokov. 

Mali kontaktovať aj Trumpa

Prvé spisy sa už dostali na verejnosť. Očakáva sa, že celý materiál bude obsahovať viac ako 200 mien. Informuje o tom CNN. Prvá várka dokumentov neobsahovala žiadne bombové odhalenia. Mnohé z informácií v nich už boli predtým zverejnené, napríklad aj meno Ghislaine Maxwellová (viď. vyššie). Ide však o veľký posun, pretože dokumenty boli poskytnuté verejnosti prvýkrát od podania na súd ako dôkazový materiál.  

Bývalý prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Bývalý prezident Donald Trump  (Zdroj: SITA (AP Photo/LM Otero, File))

Dokumenty obsahujú úryvky z výpovedí Maxwellovej a Virginie Giuffreovej. Dokonca sa v nich objavuje aj výpoveď Johanny Sjobergovej, ktorá opísala, ako sa princ Andrew počas fotenia dotýkal jej pŕs a považoval to za vtipné. Keď pracovala pre Epsteina ako nuru masérka, častokrát mal na ňu tlačiť so slovami, "aby si vystúpila zo svojej komfortnej zóny a potešila klientov počas sexuálnej masáže". O Sjobergovej príbehu sa vedelo už dlhšie, ale až teraz sa objavil priamy dôkaz. 

Spomenula aj meno bývalého amerického prezidenta. Vraj sa o ňom bavila priamo s Epsteinom. "Raz mi povedal, že Clinton ich má rád mladé. Reč bola vtedy o masáži," uviedla v spise Sjobergová. 

Vo svojom vyhlásení si Johanna Sjobergová spomenula aj na situáciu, keď bola s Epsteinom v jednom z jeho lietadiel a piloti ich informovali, že potrebujú pristáť v Atlantic City. Epstein potom navrhol, aby kontaktovali Donalda Trumpa. "Skvelé, zavoláme Trumpovi a pôjdeme do - nepamätám si názov kasína, ale určite povedal, že pôjdeme do kasína," povedala. Sjobergová neskôr vo výpovedi uviedla, že Trumpovi nikdy neurobila masáž. Trump nevystupuje v dokumentoch ako obvinená osoba. 

 

Viac o téme: ZnásilneniePedofilSexuálne orgieUSANew YorkDonald TrumpBill ClintonJeffrey EpsteinPrinc AndrewGhislaine MaxwellováJohn Doe 36Doe 36Johanna Sjobergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu