Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh podnikol najmenej tri útoky na izraelské pozície: V Pásme Gazy stúpol počet obetí na vyše 22-tisíc

Bojovníci Hamasu nesú rakvu svojho kamaráta Ahmada Hammúda počas pohrebného sprievodu v palestínskom utečeneckom tábore Burdž al-Šamlí v južnom Libanone v stredu 3. januára 2024. Zobraziť galériu (4)
Bojovníci Hamasu nesú rakvu svojho kamaráta Ahmada Hammúda počas pohrebného sprievodu v palestínskom utečeneckom tábore Burdž al-Šamlí v južnom Libanone v stredu 3. januára 2024. (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mohammed Zaatari)

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok odsúdili kontroverzné vyjadrenia dvoch izraelských ministrov, podľa ktorých by mali byť Palestínčania podporovaní v emigrácii z Gazy. Zároveň by sa podľa nich do tejto enklávy mali vrátiť židovskí osadníci. Informuje o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy:

Video: Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista.

Toto povedal terorista Hamasu po útoku na izraelské sily, oblečený ako civilista. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:49 Dvanásť krajín vrátane Spojených štátov v stredu spoločne varovalo jemenských húsíjských povstalcov pred pokračovaním v útokoch na lode v Červenom mori. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

"Nech je náš odkaz jasný: vyzývame na okamžité ukončenie týchto nezákonných útokov a prepustenie nezákonne zadržiavaných plavidiel a posádok," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom.

19:50 Zabitie zástupcu šéfa palestínskeho hnutia Hamás Sáliha Arúrího na predmestí Bejrútu bolo očividnou agresiou Izraela a vážnym a nebezpečným zločinom, ku ktorému nemožno mlčať, vyhlásil dnes líder libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. Spojeneckému hnutiu Hamas vyjadril sústrasť. Súčasne podľa agentúry Reuters varoval Izrael pred bezbrehými dôsledkami, ak sa rozhodne viesť vojnu proti Libanonu.

19:36 Pri neúspešnej oslobodzovacej operácii špeciálnych síl v Pásme Gazy bol minulý mesiac zabitý izraelský rukojemník. Potvrdila to dnes podľa agentúry Reuters bez ďalších podrobností izraelská armáda.

19:35 Nemecko v stredu vyzvalo svojich občanov, aby urýchlene opustili Libanon. Upozornilo, že do tejto krajiny sa môže rozšíriť konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas po utorkovom dronovom útoku, ktorý zabil zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí. Informuje o tom spráca z agentúry AFP.

18:44 Izraelská vláda vedie tajné rokovania s viacerými krajinami vrátane afrického Konga, kam by rada premiestnila obyvateľov palestínskeho Pásma Gazy. Informoval o tom dnes spravodajský server The Times of Israel (ToI). Správu ToI neskôr poprel vysokopostavený predstaviteľ Izraela.

Na vysťahovanie veľkého počtu Palestínčanov z Pásma Gazy opakovane vyzvali izraelskí krajne pravicoví ministri Becalel Smotrič a Itamar Ben Gvir, ktorí si za to v utorok vyslúžili kritiku od amerického ministerstva zahraničia a dnes aj toho nemeckého. Ben Gvir v reakcii na túto kritiku uviedol, že Izrael urobí to, čo bude pre neho najlepšie.

17:40 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v stredu kritizovalo "provokatívne" vyjadrenia dvoch izraelských krajne-pravicových ministrov. Nedávno vyzvali na povzbudenie Palestínčanov na vysťahovanie z Pásma Gazy a na návrat izraelských osadníkov do tejto palestínskej enklávy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

17:24 Bezpečnostná rada OSN má stredu zasadnúť v spojitosti s útokmi jemenských povstalcov, tzv. húsíov, v Červenom mori, uviedli diplomatické zdroje. Informovala agentúra AFP a webová stránka stanice BBC.

17:23 Medzinárodné spoločenstvo sa musí intenzívne zapojiť do riešenia konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Uviedol to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

17:04 Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh v stredu uskutočnilo najmenej tri útoky na izraelské pozície v blízkosti hraníc s Libanonom. Izrael v reakcii ostreľoval územia na juhu Libanonu. Informovala o tom správa z agentúry DPA.

16:20 Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorej cieľom je zničenie palestínskeho hnutia Hamas vládnuceho v tejto úzkej pobrežnej oblasti, si od 7. októbra vyžiadala životy najmenej 22 313 Palestínčanov. Ďalších 57 300 Palestínčanov pri nej bolo zranených. Informovali o tom dnes úrady v Gaze spravované Hamásom. Podľa nich len za posledných 24 hodín zomrelo v Pásme Gazy najmenej 128 Palestínčanov. Izraelská armáda dnes oznámila úmrtie ďalšieho vojaka pri bojoch v Pásme Gazy, čím sa počet padlých Izraelčanov v tejto operácii zvýšil na 175.

16:11 Riešenie konfliktu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy musí presadiť medzinárodné spoločenstvo, pretože bojujúce strany nie sú schopné dosiahnuť dohodu. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

13:53 Izraelská hi-tech kríza prekonala 60% prepad a výber zahraničných prostriedkov.

13:18 Náčelník Mossad David Barnea: V náznaku atentátu na zástupcu šéfa Hamasu Saleha al-Arouriho – ktokoľvek spojený so zabíjaním Izraelčanov zo 7. októbra je mŕtvy muž.

12:41 Šéf Mossadu Barnea: "Každá arabská matka by mala vedieť, že ak bol ich syn partnerom pri zabíjaní zo 7. októbra, jeho krv je v jeho vlastných rukách."

11:54 Bojovníci Givati v Khan Yunis tiež identifikovali teroristu, ktorý sa pokúšal pripevniť bombu k tanku IDF, čím ho spolu s tromi ďalšími v oblasti zlikvidoval náletom.

11:52 Izraelské sily z Shin Bet, hraničnej polície a IDF spustili rozsiahlu operáciu v utečeneckom tábore Nur Shams na Západnom brehu Jordánu, uviedla izraelská armáda v stredajšom vyhlásení.

11:09 Eli Cohen rieši pracovný spor na ministerstve zahraničia v posledný deň ako minister. Podpisom dohody sa skončil dva roky trvajúci spor.

10:37 „Cieľ číslo jedna“: Rastúca úloha Shin Bet proti al-Arouri, vodcom Hamasu. Šéf Shin Bet Ronen Bar nedávno hovoril o zámere bezpečnostnej agentúry osloviť všetkých vodcov Hamasu kdekoľvek na svete.

9:50 V škole v Gaze našli tunelovú šachtu, informuje IDF.

9:44 Izrael stále zastáva túto pozíciu ignorovania a popierania jurisdikcie s ICC a vyšetrovaním Rady OSN pre ľudské práva.

9:21 Minister financií Bezalel Smotrich obvinil v stredu ráno dva milióny Palestínčanov žijúcich v Gaze z "túžby zabíjať, znásilňovať a vraždiť Židov" na obranu vysídlenia Palestínčanov proti odporu USA.

8:27 Teroristi Hamasu prijali opatrenia na prípravu na novembrový nálet IDF na nemocnicu Shifa v Gaze zničením dokumentov a presunom rukojemníkov na iné miesto.

8:06 Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir-Abdollahian reagoval na zabitie Saleha al-Arouriho v stredu X skoro ráno.

7:52 Izrael neinformoval v predstihu Spojené štáty o útoku, pri ktorom bol zabitý zástupca lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Sálih Arúrí a niekoľko ďalších predákov skupiny, napísal spravodajský server Walla s odvolaním sa na dva americké zdroje. Izraelský zdroj webu oznámil, že Izrael informoval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena až počas akcie.

7:34 Zástupca šéfa politického krídla hnutia Hamas a vedúci predstaviteľ tejto radikálnej palestínskej skupiny v Libanone Sálih Arúrí dnes zahynul pri izraelskom vzdušnom údere na predmestí Bejrútu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry a správu potvrdil samotný Hamas. Izraelská armáda uviedla, že správy zahraničných médií nekomentuje. Libanonský premiér Nadžíb Miíkátí útok odsúdil ako "ďalší izraelský zločin" a Bejrút plánuje podať sťažnosť na Bezpečnostnú radu OSN. Za "teroristický čin" označil útok vodcu Hamasu Ismaíl Haníja.

7:08 IDF zaútočili na veliteľa Hamasu v Bejrúte, zabili štyroch teroristov Hizballáhu. Bojovník IDF zabitý v bojoch v Gaze, dvaja zranení pri požiari na severe

6:39 V Eilate bol spozorovaný pacifický potápač, čo znamená, že tento vzácny vták bol prvýkrát videný v Izraeli.

6:16 Iránsky protivládny aktivista ​​Vahid Behashti navštívil Izrael, aby vystúpil na podujatí Knessetu, ktoré usporiadali členovia Knessetu Ohad Tal a Evgeny Sova, o izraelských povojnových plánoch pre pásmo Gazy.

USA odsúdili výzvy izraelských ministrov na vysťahovanie Palestínčanov z Gazy

Spojené štáty v utorok odsúdili kontroverzné vyjadrenia dvoch izraelských ministrov, podľa ktorých by mali byť Palestínčania podporovaní v emigrácii z Gazy. Zároveň by sa podľa nich do tejto enklávy mali vrátiť židovskí osadníci. Informuje o tom agentúra AFP. Washington odsudzuje nedávne vyhlásenia izraelských ministrov Itamara Ben-Gvira a Becalela Smotriča, ktorí podporujú vysťahovanie Palestínčanov z Gazy, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

"Takáto rétorika je buričská a nezodpovedná," vyhlásil Miller. Zároveň zopakoval "jasný, stály a jednoznačný" postoj Spojených štátov, že Pásmo Gazy je palestínskym územím a ním aj ostane. Budúcnosť tohto územia však už nie je v rukách militantného hnutia Hamas, pričom by sa tam nemala nachádzať nijaká teroristická skupina, ktorá by mohla ohrozovať Izrael, dodal hovorca.

Ben-Gvir, izraelský minister národnej bezpečnosti, vyzval v pondelok na rýchle riešenie na podporu emigrácie obyvateľov Gazy. Odchod Palestínčanov a opätovné založenie izraelských osád je podľa Ben-Gvira "správne, spravodlivé, morálne a ľudské riešenie". Obdobne sa o deň skôr vyjadril aj izraelský krajne pravicový minister financií Becalel Smotrič.

Izrael stiahol svojich vojakov a osadníkov z Pásma Gazy v roku 2005, čím sa skončila izraelské prítomnosť na tomto území, ktorá tam pretrvávala od roku 1967. Izrael si však aj po tomto zachoval takmer úplnú kontrolu nad hranicami Pásma Gazy. Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od začiatku vojny s Hamasom oficiálne nenaznačila, že by mala v pláne vysťahovať Gazanov alebo poslať späť do Pásma Gazy izraelských osadníkov, upozorňuje AFP.

Macron vyzval Izrael, aby sa predovšetkým v Libanone vyhol eskalácii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby sa vyhol eskalácii, a to predovšetkým v Libanone. Spravil tak po tom, čo pri útoku v Bejrúte, ktorý je pripisovaný Izraelu, zomrel zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí. Oznámil to v utorok Elyzejský palác, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh podnikol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Macron telefonoval s izraelským ministrom a členom vojnového kabinetu Bennym Gantzom, pričom uviedol, že je dôležité vyhnúť sa akejkoľvek eskalácii, najmä v Libanone. Francúzsko bude pritom toto posolstvo šíriť medzi všetkými priamo alebo nepriamo zapojenými aktérmi v regióne, povedal Macron. Počas rozhovoru s Gantzom Macron zopakoval výzvu na trvalé prímerie medzi Izraelom a Hamasom, uviedla kancelária. Vyjadril tiež hlboké znepokojnie nad narastajúcim počtom civilných obetí v Pásme Gazy a vyvíjajúcou sa humanitárnou krízou na tomto palestínskom území. Zároveň však potvrdil záväzok Francúzska voči bezpečnosti Izraela.

Pri izraelskom útoku údajne zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí
Zobraziť galériu (4)
Pri izraelskom útoku údajne zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí  (Zdroj: TASR/AP )

Árúrí zomrel v utorok večer počas útoku na predmestie Bejrútu, ktorý je pripisovaný Izraelu, uviedol Hamas a libanonskí bezpečnostní predstavitelia. Izrael pravidelne útočí na libanonské šiitske hnutie Hizballáh pozdĺž svojich hraníc s Libanonom. Avšak útok, pri ktorom zomrel Árúrí, bol prvým útokom od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorého cieľom bolo libanonské hlavné mesto. Hizballáh, ktorý podporuje Hamas, po útoku prisľúbil, že Árúrího smrť nezostane bez odpovede. Útok zároveň označil za vážne napadnutie Libanonu a nebezpečný vývoj priebehu vojny. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí odsúdil zabitie Árúrího a uviedol, že cieľom útoku bolo vtiahnuť Libanon hlbšie do vojny Izraela a Hamasu.         

Viac o téme: Konflikt IzraelPalestínaHamasPásmo Gaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu