Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNY ONLINE Vyše 5300 Gazanov je vážne zranených: Naliehavo čakajú na evakuáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy potrvá ešte "mnoho mesiacov". Zopakoval, že izraelská operácia v Gaze potrvá dovtedy, kým sa nepodarí eliminovať militantné hnutie Hamas a zaistiť návrat všetkých izraelských rukojemníkov, informuje agentúra AFP.

Naživo z Gazy

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:41 Prokuratúra v Izraeli dnes podala žalobu na muža, ktorý sa podľa nej vydával za vojaka, aby sa zapojil do vojny v Pásme Gazy, a ukradol zbrane a muníciu. Podľa izraelských médií tiež pózoval na fotografii s premiérom Benjaminom Netanjahuom. Portál The Times of Israel uvádza, že muž zrejme využil zmätok, ktorý v Izraeli zavládol po nečakanom útoku Hamasu zo 7. októbra.

20:40 Americká základňa pri severoirackom Irbieli sa dnes stala terčom ďalšieho dronového útoku. Bezpilotné lietadlo bolo zostrelené bez toho, aby spôsobilo škody, uviedli podľa agentúry Reuters bezpečnostné zložky v irackom Kurdistane.

18:50 Izrael je pripravený okamžite umožniť lodnú dopravu humanitárnej pomoci do vojnou zničeného Pásma Gazy cez navrhovaný námorný koridor z Cypru. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol izraelský minister zahraničia Eli Kohen. Do fungovania koridoru by sa podľa neho mohli zapojiť štyri európske krajiny.

16:20 Úrady v palestínskom Pásme Gazy oznámili, že na evakuáciu tam naliehavo čaká vyše 5300 vážne zranených a chorých ľudí. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) organizuje prevozy ľudí do zahraničia spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), uviedol OCHA v nedeľu po zverejnení spomínaného údaju prevzatého od zdravotníckych orgánov v Gaze. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA.

13:06 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu povedal, že Izrael vo vojne v Pásme Gazy postupuje neprekonateľne morálne. Zároveň odmietol tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), podľa ktorých sa jeho krajina na palestínskom území dopúšťa činov genocídy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:05 Izraelský minister energetiky Israel Kac vystrieda Eliho Kohena na poste ministra zahraničných vecí v rámci dohody o rotácií. Výmenu v nedeľu schválila izraelská vláda, ešte ju musí odobriť parlament. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:04 Tisíce ľudí v sobotu večer demonštrovali v Tel Avive a meste Caesarea za okamžitú demisiu izraelského premiéra Benjamina Nentanjahua, v Tel Avive sa konala tiež manifestácia za prepustenie rukojemníkov, ktorých už skoro tri mesiace drží palestínske hnutie Hamas v Pásme Gazy. Informoval o tom denník Haarec.

8:10 Izraelská armáda zintenzívnila pozemnú operáciu v pásme Gazy, zlikvidovala teroristov prezlečených za ženu.

6:35 Izraelská armáda v sobotu večer oznámila, že jej vojaci zaútočili na ústredie militantného hnutia Hamas na juhovýchode Pásma Gazy. "Počas pozemnej operácie v Chán Júnise jednotky izraelskej armády vnikli do ústredia Hamasu v centre mesta, v ktorom sa nachádzalo aj spravodajské veliteľstvo," uviedol armádny hovorca Daniel Hagari podľa agentúry DPA.

6:21 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vidí možnosť pre posun v rokovaniach o prepustení rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym radikálnym hnutím Hamas a ďalšími skupinami. Povedal to v sobotu večer na tlačovej konferencii. Vyjadril tiež presvedčenie, že vojna bude trvať ešte mnoho mesiacov. Informujú o tom servery denníkov The Times of Israel a Haarec.

Armáda zabila už 8000 militantov

"Vojna potrvá mnoho mesiacov... Zaručíme to, že Gaza prestane byť pre Izrael hrozbou. Krok za krokom likvidujeme kapacity Hamasu... A zlikvidujeme aj jeho vodcov," uviedol Netanjahu na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že izraelská armáda v Pásme Gazy vykonáva "komplexné" bojové operácie a potrebuje čas na dosiahnutie svojich cieľov. Doposiaľ sa podľa neho podarilo zabiť približne 8000 militantov.

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla po bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom militanti zabili približne 1140 ľudí a 240-250 odvliekli do Pásma Gazy. V Gaze stále zostáva približne 129 rukojemníkov. Tento číselný údaj zahŕňa aj 22-23 ľudí, ktorí už nie sú medzi živými.

Počas bojov v Gaze zahynulo podľa údajov palestínskej strany už vyše 21.670 ľudí. Izrael zdôrazňuje, že za masové civilné obete aj nepriaznivú humanitárnu situáciu v Gaze je zodpovedný Hamas, ktorý využíva Palestínčanov ako živé štíty a má základne alebo sklady v areáloch nemocníc, škôl a zariadení OSN. Hamas to popiera. Medzinárodní vyjednávači sa v súčasnosti snažia vyrokovať ďalšie prímerie a výmenu zadržiavaných osôb medzi Izraelom a Hamasom. Týždňové zastavenie bojov z konca novembra umožnilo zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci a prepustenie časti izraelských rukojemníkov výmenou za prepustenie Palestínčanov väznených v Izraeli.

Vojna v Gaze patrí k najničivejším, niektorí ju porovnávajú s Drážďanmi

Vojna v Pásme Gazy patrí podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) k najničivejším v modernej histórii. Do polovice decembra na Gaze Izrael zhodil 29.000 bômb a zničil či poškodil takmer 70 percent tunajších domovov a 77 percent zdravotníckych zariadení. Podľa politológa Roberta Papeho z Chicagskej univerzity Gaza, kde žije na 2,3 milióna Palestínčanov, vojde do histórie podobne ako Drážďany, ktoré na konci druhej svetovej vojny z veľkej časti zničilo spojenecké bombardovanie.

"Pred tromi mesiacmi bola Gaza živým miestom," píše WSJ. "Dnes je Gaza krajinou zmačkaného betónu," pokračuje list, ktorý prináša rad štatistík, ktoré dokladajú skazu v oblasti, z ktorej v októbri na Izrael zaútočili ozbrojenci z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, pričom zabili na 1200 ľudí, predovšetkým civilistov.

Analýza Svetovej banky hovorí o tom, že do 12. decembra vojna poškodila či úplne zničila 72 percent verejných priestorov a zariadení, ako sú knižnice, súdy či parky, 68 percent telekomunikačnej infraštruktúry a viac ako polovicu ciest. Podľa OSN bolo poškodených okolo 342 škôl, pacientov už prijíma len osem z 36 nemocníc.

Na severe úzkeho pobrežného pásu, ktorý je rozlohou výrazne menší ako Praha, bolo podľa expertov dvojica amerických univerzít zničených či poškodených až 80 percent všetkých budov, čo je podľa WSJ vyššie percento ako pri bombardovaní Drážďan. Kým Izrael podľa americkej vlády za niečo viac ako dva mesiace použil 29.000 bômb a rakiet, Spojené štáty za obdobie rokov 2004 až 2010 v Iraku použili 3678 takýchto výbušných zariadení.

Izraelská armáda tvrdí, že cieli na Hamas a podniká kroky, aby sa vyhla úmrtiu civilistov, ktorých zatiaľ podľa úradov v Gaze ovládaných Hamasom prišlo o život vyše 21.600. Zároveň WSJ pripomína vyjadrenie izraelskej armády zo začiatku konfliktu, podľa ktorého sa "zameriava na to, čo spôsobí maximálne škody".

Obnova Gazy, kde asi 85 percent ľudí muselo opustiť svoje domovy a mnoho z nich žije na ulici, bude podľa odborníkov trvať až desiatky rokov. Len vyčistenie trosiek by mohlo zabrať rok. Obnova bývania by podľa analýzy skupiny neziskových organizácií Shelter Cluster mohla trvať sedem až desať rokov, ak bude k dispozícii financovanie vo výške 3,5 miliardy dolárov (78 miliárd korún).

Ešte o poznanie skeptickejšie je Caroline Sandesová, odborníčka na povojnovú obnovu z univerzity Kingston v Londýne. "V najlepšom prípade to bude trvať desiatky rokov," myslí si.

Viac o téme: VojnaKonflikt IzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu