Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúca správa o zastrelení rukojemníkov: Izraelskí vojaci považovali ich volanie o pomoc za pascu Hamasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

GAZA - Rukojemníci volali o pomoc v hebrejčine, približovali sa k údajným osloboditeľom s odhalenými hornými časťami tela a s bielou vlajkou – a potom ich izraelskí vojaci zastrelili. Ako mohlo dôjsť k tejto fatálnej chybe? Armáda udalosti zrekonštruovala.

Po náhodnom zabití troch rukojemníkov na severe Gazy izraelskými vojakmi pred dvoma týždňami armáda zverejnila nové zistenia o incidente. Vojak, ktorý pôvodne zabil dvoch rukojemníkov, mal len obmedzený výhľad, uviedla izraelská armáda. Dvaja vojaci navyše pre hluk tankov nepočuli rozkaz zastaviť paľbu a neskôr zastrelili tretieho muža.

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa armády vojak pôvodne strieľal „na tri postavy označené ako hrozbu“, pričom dve z nich zabil. Tretia osoba potom utiekla do budovy v bašte Hamasu Shejaiya. Asi po 15 minútach začul izraelský veliteľ volanie o pomoc v hebrejčine a požiadal rukojemníka, aby vyšiel z budovy smerom k vojakom. Dvaja vojaci však príkaz na zastavenie paľby nepočuli pre hluk z neďalekého tanku. Vojaci preto podľa armády na muža vystrelili a zabili ho.

Podľa armády boli traja rukojemníci bez vrchného oblečenia, aby bolo vidieť, že nemajú na sebe opasky s výbušninami. Jeden z mužov mával bielou vlajkou. Podľa nových zistení, založených okrem iného na analýze leteckých snímok, mal vojak, ktorý dvoch z nich zabil, zo svojej pozície len obmedzený výhľad na rukojemníkov.

Vo vyšetrovacej správe armády sa uvádza, že vojaci si predtým v hebrejčine pomýlili volanie o pomoc od troch rukojemníkov v hebrejčine za pokus o podvod zo strany Hamasu. Mali preto podozrenie, že ich lákajú k budove s nastraženými zbraňami. Príslušní vojaci už predtým zažili takéto pokusy o podvod. Vojaci zaútočili aj na budovu, v ktorej boli traja muži zadržiavaní, pretože mali podozrenie, že Hamas na nich pripravil pascu. Päť teroristov bolo zabitých a rukojemníci utiekli.

Armáda zlyhala vo svojej misii na záchranu rukojemníkov v prípade troch mužov, ktorí boli omylom zabití. Podľa náčelníka generálneho štábu Herziho Haleviho sa útokom na nich dalo zabrániť. Nešlo však o žiadnu premyslenosť, zdôraznil. Náhodné zabitie rukojemníkov vyvolalo v Izraeli zdesenie a protesty.

Viac o téme: VojaciRukojemníciIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu