Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ odmietla podporiť americký protiraketový štít

George W. Bush
George W. Bush (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spojené štáty americké, ktoré si želali formálnu podporu pre svoj plánovaný protiraketový štít v strednej Európe, dostali od Európskej únie (EÚ) košom.

Americká strana navrhovala, aby bola do konečného vyhlásenia zakotvená ich požiadavke zodpovedajúca časť, avšak nestalo sa tak. Informovalo o tom slovinské predsedníctvo na summite EÚ-USA v slovinskom Brde pri Kranji.

V konečnej verzii vyhlásenia, ktoré dnes schváli americký prezident George Bush, šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a slovinský premiér Janez Janša, sa však protiraketový štít nespomína. Európska strana totiž podporu vysloviť odmietla, pretože z jej pohľadu je táto téma v kompetencii Severoatlantickej aliancie.

Na základe amerického návrhu, ktorý dostali k dispozícii noviny Financial Times Deutschland, mala EÚ spolu s USA vyhlásiť, že víta "transatlantické úsilie protiraketovej obrany, ktoré má slúžiť na zvýšenie bezpečnosti...a na prehĺbenie spolupráce s Ruskom". Bush je v súčasnosti na svojom pravdepodobne poslednom európskom turné a tiež poslednom summite EÚ-USA.

Keďže svoj úrad začiatkom budúceho roka opustí, rozhodujúci posun v sporných otázkach medzi úniou a Spojenými štátmi sa už neočakáva. Medzi ne patrí rozdielny vízový styk, plánované sprísnenie predpisov pri vstupe do Spojených štátov, globálne opatrenia proti klimatickým zmenám, ako aj hospodárske otázky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu