Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medvedev obvinil USA z globálnej ekonomickej biedy

(Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu obvinil "agresívnu" politiku Spojených štátov amerických zo spôsobenia súčasnej svetovej ekonomickej biedy a poukázal na energetickú silu Ruska ako na možné riešenie.

Na ekonomickom fóre v Petrohrade pred investormi povedal, že Spojené štáty stoja za globálnym úverovým krachom a že investície do biopalív pomohli zapríčiniť svetovú potravinovú krízu.

"Je to presne tak, že priepasť medzi oficiálnym postavením Spojených štátov vo svetovej ekonomike a ich skutočnými schopnosťami bola jedným z kľúčových príčin súčasnej krízy," povedal Medvedev. Povedal tiež, že za súčasným poklesom bola politika USA spoločne s nesprávnymi krokmi veľkých finančných korporácií. Tieto kroky spolu s "agresívnou finančnou politikou najväčšej ekonomiky na svete viedli nie len ku krachu korporácií, ale tiež k tomu, že väčšina ľudí na zemi sa stala chudobnejšia," povedal Medvedev.

Rusko označil za zónu stability, ktorá je schopná pomôcť svetovej ekonomike a zasadiť tvrdý úder americkému nadšeniu pre biopalivá, ktoré sú podľa niektorých analytikov príčinou globálneho rastu cien za potraviny.

"Rusko je globálny hráč. Rozumieme našej zodpovednosti za osud sveta a chceme sa zúčastniť na vytváraní pravidiel hry nie pre takzvané imperiálne ambície, ale pretože... máme zdroje." Kým Rusko ponúkalo energetickú bezpečnosť, ostatní "vyzdvihovali výrobu biopalív - a videli sme výsledok," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu