Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha bude omša za obete streľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha na Pražskom hrade sa v sobotu (23. 12.) uskutoční bohoslužba za obete štvrtkovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Konať sa bude o 11.00 h. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

VIDEO Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Svätú omšu bude celebrovať pražský arcibiskup a predseda Českej biskupskej konferencie Jan Graubner. Prístupná bude pre širokú verejnosť a katedrála bude otvorená pre všetkých, ktorí si chcú uctiť pamiatku obetí.V sobotu o 15.00 h sa omša bude konať aj v Katedrále Božského Spasiteľa v Ostrave. "Ostrava má veľmi silnú skúsenosť s podobnou tragickou udalosťou vo fakultnej nemocnici spred štyroch rokov," uviedol biskup Martin David s výzvou na spoločnú modlitbu za zosnulých aj pozostalých.

Pri omši v sobotu o 8.00 h privíta a požehná betlehemské svetlo v Katedrále sv. Bartolomeja plzenský biskup Tomáš Holub. V modlitbe bude spomínať aj na všetky obete, zranených a ich blízkych. Na záver sa Holub pomodlí na pamätnom mieste plzenského cherubína. O 12.00 h sa rozozvučia zvony vo vežiach kostolov Plzenskej diecézy.

Tragédia si vyžiadala 15 mŕtvych

Ako priblížili z KBS, v sobotu na poludnie sa očakáva tiež rozozvučanie zvonov na znak modlitby, ktorá spája ľudí aj v ťažkých chvíľach.V Česku na sobotu vyhlásili štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby, ktorá sa odohrala vo štvrtok na FF UK v Prahe. Tragédia si vyžiadala 15 mŕtvych vrátane strelca a 25 zranených ľudí.

Viac o téme: ObeteStreľbaPrahaKatedrála svätého VítaVáclava a Vojtecha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu