Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dánsko a USA podpísali spoločnú dohodu o obrannej spolupráci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Dánsko podpísalo so Spojenými štátmi dohodu a obrannej spolupráci, oznámili vo štvrtok ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín. Informuje o tom agentúra DPA.

Dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen podpísal predmetnú dohodu vo Washingtone spolu so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Nová obranná zmluva umožní Spojeným štátom vysielať do Dánska svojich vojakov i vojenské vybavenie. Spojené štáty budú okrem toho mať prístup k trom dánskym leteckým základniam v Karupe, Skrydstrupe a Aalborgu.

archívne video

Pellegrini po stretnutí s Pekarovou Adamovou: Vidím priestor pri obrannej spolupráci (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Dohoda posilní nielen dánsku ale aj európsku a transatlantickú bezpečnosť, uviedol Rasmussen. Je podľa neho dôležité, aby v čase, ktorý charakterizuje vojna, konflikt a neistota, Spojené štáty udržiavali svoje záväzky v Európe. Zároveň dodal, že Dánsko a Európa musia prijať zodpovednosť - a to je presne to, čo Dánsko prostredníctvo obrannej zmluvu robí.

Podľa dánskeho ministerstva však vstúpi nová dohoda do platnosti, až keď prejde príslušným implementačným procesom. To si bude v Dánsku vyžadovať aj úpravu niektorých zákonov. Dánsky parlament pritom na tom začne pracovať budúci rok, píše DPA.

Dánsko a USA podpísali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Blinken uviedol, že Dánsko zohráva vedúcu úlohu pri zaisťovaní toho, že vojna ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine zostane "strategickým zlyhaním". Dánsko rokovalo o obrannej dohode so Spojenými štátmi takmer rok a pol. Na Grónsko a Faerské ostrovy, ktoré sú súčasťou Dánskeho kráľovstva, sa dohoda nevzťahuje. Podobné dohody podpísali so Spojenými štátmi nedávno aj ďalšie severské krajiny - konkrétne Fínsko a Švédsko.

Viac o téme: DánskoDohodaSpoluprácaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu