Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda odhalila podzemné tunely Hamasu: Na severe Gazy už nie je žiadna funkčná nemocnica

Ostreľovanie Gazy Zobraziť galériu (4)
Ostreľovanie Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

KÁHIRA/WASHINGTON - Palestínske hnutie Hamas dnes odmietlo návrh Izraela na týždňovú prestávku v bojoch v Pásme Gazy výmenou za prepustenie asi 40 rukojemníkov vrátane všetkých zvyšných žien a detí, ktoré zostávajú v zajatí tejto radikálnej skupiny. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov, ktorí sa podieľajú na sprostredkovaní týchto rokovaní v Káhire a podľa ktorých si Hamas kladie ako podmienku na akékoľvek vyjednávanie, aby najprv utíšili zbrane.

Naživo z Gazy

Izraelský vojak ukazuje teroristické tunely Hamasu pri miestnej škole

Izraelský vojak ukazuje teroristické tunely Hamasu pri miestnej škole (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:43 Hamas vo štvrtok zverejnil video troch rukojemníkov, ktorých minulý týždeň omylom zabili IDF.

20:05 Britský minister zahraničných vecí David Cameron vo štvrtok počas návštevy Egypta vyzval na dosiahnutie "udržateľného prímeria" vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Zdôraznil tiež potrebu dostať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.

19:31 Vojaci IDF zničili tajnú podzemnú sieť tunelov používaných vedením Hamasu.

18:12 Mesto v Kalifornii odhalilo najväčšiu nástennú maľbu rukojemníkov z Gazy na svete.

17:05 Prípad šesťčlennej rodiny, ktorá naposledy žila v nemeckom meste Dortmund a podľa predpokladov zahynula koncom októbra v palestínskom Pásme Gazy, podnietil nemeckú prokuratúru, aby začala tieto úmrtia vyšetrovať.

16:18 36. divízia IDF dokončila demontáž teroristických kapacít Hamasu v štvrti Shejaia v meste Gaza.

15:27 Izrael zabil štyroch vysokých veliteľov brigády Hamasu, traja zostali.

14:08 Irak vo štvrtok oznámil, že poslal do Egypta tanker s palivom, aby pomohol zmierniť nedostatok v pásme Gazy, ktorý brzdí úsilie o pomoc pri izraelskom obliehaní, ktoré spôsobilo humanitárnu krízu.

13:07 Islamistické palestínske organizácie v Pásme Gazy podľa vyhlásenia hnutia Hamas neplánujú rokovať o "väzných či výmenných dohodách", kým Izrael úplne nezastaví vojenské operácie. Desiatky rukojemníkov unesených z Izraela držia v Pásme Gazy okrem Hamasu aj jeho spojenec, Palestínsky islamský džihád.

11:45 Na severe Pásma Gazy podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už nie je žiadna funkčná nemocnica, píše agentúra Reuters. Poslednou ošetrujúcou nemocnicou v oblasti bola Al-Ahlí, tá je však teraz podľa zástupcu WHO v Gaze Richarda Peeperkorna funkčná len minimálne. Na juhu Pásma Gazy sú zdravotnícke zariadenia preťažené a fungujú ako prístrešie pre vysídlených civilistov.

9:18 Izraelské mesto Kirjat Šmona a ďalšie lokality v tejto oblasti boli v noci na štvrtok vystavené raketovému útoku z Libanonu. Na svojom webe o tom vo štvrtok informoval denník The Times of Israel (TOI), ktorý dodal, že tento útok sa odohral po dni eskalujúcich cezhraničných útokov medzi Izraelom a proiránskym Hizballáhom. Iránom podporovaná skupina vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že rakety Kaťuša odpálila na Kirjat Šmonu v reakcii na pokračujúci útok Izraela na dediny a civilné domy v južnom Libanone.

8:20 Izraelská armáda tvrdí, že našla sieť tunelov, ktoré používalo administratívne aj vojenské vedenie radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v meste Gaza na severe rovnomenného pásma, vrátane politických i vojenských lídrov ako je Ismáíl Haníja, Jahjá Sinvár a Muhammad Díf. Informovala o tom dnes BBC s odvolaním sa na armádne vyhlásenie, podľa ktorého sa tunely nachádzajú v bezprostrednej blízkosti obchodov, vládnych budov, obytných domov a školy.

7:02 Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že boj proti terorizmu neznamená "zrovnať Pásmo Gazy so zemou". TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP "Nemôžeme posilniť myšlienku, že účinný boj proti terorizmu zahŕňa zrovnanie Gazy so zemou alebo nerozlišujúce útoky na civilné obyvateľstvo," povedal Macron v rozhovore pre televíziu France 5. Vyzval Izrael, aby odvetnú operáciu v palestínskej enkláve zastavil, pretože "každý život má rovnakú hodnotu".

6:30 Izraleská armáda obvinila Hamas z kopania podzemných tunelov pod miestnou nemocnicou.

Izraelské väznice sú skoro plné, upozorňuje ich správa

Izraelské väznice sú prakticky plné kvôli vlne zatýkania, ktorá nasledovala po útokoch zo strany radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo začiatku októbra. Podľa britskej BBC na to upozornila izraelská väzenská správa.

Vysokopostavený zástupca väzenskej správy tento týždeň uviedol, že po 7. októbri, keď do Izraela z Pásma Gazy prenikli komandá Hamasu, v izraelských väzniciach skončilo viac ako 3000 ľudí. "Som veľmi blízko k tomu, kedy vo väzniciach dojdú miesta," uviedol Eljasaf Zakaj z Väzenskej správy. Spresnil, že teraz je "za mrežami" 19.372 ľudí, zatiaľ čo pred 7. októbrom ich tam bolo 16.353. "Izraelský väzenský systém si dokáže poradiť nanajvýš s 20.000 väzňami a my sme tomuto počtu veľmi blízko," uviedol Zakaj.

BBC poznamenala, že nie je jasné, koľko z týchto ľudí sú Palestínčania, ale podľa ochrancov ľudských práv ich Izrael väzia tisíce, z toho časť bez formálneho obvinenia.

Počas pokoja zbraní z konca novembra Hamas prepustil 105 rukojemníkov, ktorých jeho bojovníci odvliekli 7. októbra z izraelského územia. Izrael výmenou za to prepustil z väzenia 240 Palestínčanov.

Hamas odmietol prímerie

Na rokovanie do Egypta dnes pricestoval líder Hamasu Ismáíl Haníja, ktorý zrejme býva v Katare. Práve Káhira a Dauha zohrali kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní predchádzajúcich rokovaní medzi Hamasom a Izraelom, ktoré viedli k týždennému pokoju zbraní na konci novembra. Haníja na rokovaní so zástupcami egyptskej spravodajskej služby podľa zdrojov WSJ povedal, že do Káhiry prišiel, aby dosiahol prímerie a väčšiu humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy, ale že Izrael musí pred akýmkoľvek rokovaním o prepustení rukojemníkov najskôr zastaviť svoje bojové operácie.

Ostreľovanie Gazy
Zobraziť galériu (4)
Ostreľovanie Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

Izrael hovorí, že svoju vojenskú kampaň nepreruší a že táto podmienka Hamasu nie je východiskom na rokovania. Jeho armáda v týchto dňoch stupňuje operácie v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde sa podľa nej pravdepodobne skrýva vojenské vedenie Hamasu, poznamenal WSJ. Izrael vedie proti Hamasu, ktorý v Pásme Gazy vládne, vojnu v odvete za krvavé útoky zo 7. októbra s cieľom toto islamistické hnutie úplne zničiť.

Ostreľovanie Gazy
Zobraziť galériu (4)
Ostreľovanie Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

Rokovania o rukojemníkoch sa mali prvýkrát zúčastniť aj zástupcovia skupiny Palestínsky Islamský džihád, spojenca Hamasu, ktorá tiež vyhlásila, že Izrael musí pred začiatkom rokovaní najskôr vyhlásiť prímerie. Islamský džihád navyše požaduje, aby Izrael výmenou za viac ako 100 rukojemníkov, ktorí zostávajú v Gaze, prepustil všetkých jeho palestínskych väzňov, ktorých sú tisíce. Bojovníci Islamského džihádu, ktorý Spojené štáty rovnako ako Hamas označili za teroristickú organizáciu, sa 7. októbra zúčastnili na útokoch na Izrael a vzali vlastných rukojemníkov.

Podľa egyptských predstaviteľov odmietnutie ponuky zo strany Hamasu neznamená neúspech v rokovaniach, ale skôr snahu vyvinúť tlak na Izrael, aby ponúkol ďalšie ústupky. Podľa skorších informácií zo zdrojov WSJ Hamás požadoval prerušenie bojov na dva týždne. Vojenské krídlo Hamasu na žiadosť listu o komentár nereagovalo, hovorca izraelskej vlády sa k veci odmietol vyjadriť.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu