Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Väčšina Ukrajincov je proti odvolaniu generála Zalužného: Mobilný operátor hlási výpadok

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (6)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok odmietol myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO bez území okupovaných Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 664

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 664 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Biely dom dúfa, že Kongres v januári schváli žiadosť o financovanie obsahujúcu 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu na udržanie podpory pre Kyjev počas ruskej invázie, povedal 20. decembra hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby.

21:40 Bezpečnostná služba Ukrajiny zaradila ruského oligarchu Michaila Fridmana na zoznam hľadaných osôb.

21:31 Dnešná situácia na ukrajinskom fronte.

21:02 Rusko sa presunie až o 2 km pri Avdiivke za 2 mesiace, straty 20 000 vojakov.

20:47 Ukrajina a 10 partnerských krajín zaviedli 20. decembra talinský mechanizmus pre kybernetickú bezpečnosť, ktorý má pomôcť chrániť Ukrajinu pred kybernetickými hrozbami.

20:07 Holandský minister: „Ak teraz nezastavíte Rusko, zájdu ešte ďalej. Nie je to len Ukrajina."

19:48 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť zranil dvoch mužov.

19:33 Ak by bola Ukrajina prijatá za člena Európskej únie, potom by finančná podpora doteraz poskytovaná krajinám strednej Európy vrátane Maďarska smerovala na Ukrajinu. Vyhlásil to v stredu večer v rozhovore pre komerčnú televíziu TV2 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

19:17 Takmer 40 % mesta Hostomel, jedného zo severných predmestí Kyjeva, bolo zničených po rozsiahlej invázii. Zahraničných investorov do obnovy odradila vládnuca vojenská správa mesta, ktorá čelí obvineniam zo sprenevery finančných prostriedkov.

18:47 Ukrajinské sily zaujímajú obranné pozície po tom, ako sa im protiofenzívou v lete nepodarilo zaznamenať výraznejšie úspechy proti ruskej armáde a v krajine zavládla zima. Uviedlo to britské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra AP.

18:46 Japonský výrobca pneumatík Bridgestone predal svoje aktíva v Rusku. Novým majiteľom sa stala ruská holdingová spoločnosť S8 Capital, ktorá už prevzala majetok od viacerých západných firiem opúšťajúcich Rusko. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

18:15 Pri pozorovaní politického divadla z diaľky a smrti v blízkosti vojaci hovoria, že sú zranení, že ich životy sú ohrozené za to, čo považujú za „politické rozhodnutie“ dosiahnuť symbolický úspech na bojisku.

17:24 Putin vedie „súkromné“ rozhovory s kazašským exprezidentom.

16:54 Väčšina obyvateľov Ukrajiny by nepodporila odvolanie Valerija Zalužného z postu vrchného veliteľa ozbrojených síl. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v stredu zverejnil Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút (KIIS). Informuje o tom agentúra Reuters.

16:41 Ukrajina dostáva viac ako 160 miliónov dolárov z grantov EÚ.

15:44 Nemecký federálny generálny prokurátor Peter Frank predložil dokumenty na skonfiškovanie 720 miliónov eur (787 miliónov dolárov) v ruských fondoch, ktoré sú v súčasnosti zmrazené v Nemecku, informoval Der Spiegel.

15:14 Väčšina Ukrajincov (55 %) chce, aby boli skorumpovaní politici a úradníci potrestaní čo najrýchlejšie, aj keby to znamenalo, že v procese došlo k porušeniu zákona, zistil prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie.

14:15 Zhruba týždeň po rozsiahlom kybernetickom útoku čelí najväčší ukrajinský mobilný operátor Kyivstar ďalším problémom. V stredajšom vyhlásení na platforme X totiž potvrdil ťažkosti so spojením vo viacerých ukrajinských mestách na západe a juhu krajiny, informuje agentúra DPA.

13:50 Súd v Moskve v stredu uložil spoločnosti Google pokutu vo výške 4,6 miliardy rubľov (46 miliónov) za to, že z platformy YouTube opakovane neodstránila materiály obsahujúce informácie zakázané v Rusku. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

13:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa snažil zorganizovať stretnutie s Viktorom Orbánom kvôli "čudnej politike" maďarského premiéra, ktorá k Ukrajine "často nie je veľmi priateľská". S odvolaním sa správu webovej stránky stanice Sky News o utorňajšej koncoročnej tlačovej konferencii Zelenského na to poukázal server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:48 Ruské útoky počas uplynulého dňa v Chersonskej oblasti zranili 16 ľudí vrátane štyroch detí, uviedol dnes guvernér Oleksandr Prokudin.

12:47 Väčšina Ukrajincov (55 %) si želá, aby boli skorumpovaní politici a úradníci potrestaní čo najrýchlejšie, a to aj v prípade, že v procese dôjde k porušeniu zákona, ukázal prieskum Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu.

11:10 Ukrajinskí vojaci obvinili Rusko, že pri útokoch na juhu Ukrajiny nasadilo istý druh slzotvorného plynu, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA.

10:52 Ruská raketa v noci zasiahla dopravný sklad v Charkove, informoval 20. decembra starosta Ihor Terechov. Podľa jeho slov išlo o "čisto" civilný cieľ, pričom v blízkosti sa nenachádzala žiadna vojenská infraštruktúra.

10:51 Rusko používa nekvalitné strely zo Severnej Kórey, ktoré sú často chybné a niekedy spôsobujú poškodenie hlavní kanónov a mínometov a dokonca zranenie vojakov, uviedol ukrajinský generálny štáb.

9:08 Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu vyzval na "tvrdú" reakciu voči zahraničným agentom, ktorí sa Rusko údajne snažia destabilizovať prostredníctvom pomoci Ukrajine. "Kyjevský režim sa s priamou podporou zahraničných tajných služieb vydal cestou teroristických metód, prakticky štátneho terorizmu," tvrdil Putin vo videopríhovore pri príležitosti dňa pracovníkov bezpečnostných agentúr.

8:32 Ukrajina v stredu uviedla, že pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson utrpelo zranenia dovedna deväť ľudí vrátane štyroch detí. Terčom dronových útokov sa medzitým stalo aj hlavné mesto Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

7:52 Armáda navrhuje zmobilizovať 450 000 až 500 000 nových vojakov, hovorí Zelenskyj.

7:51 Prezident Volodymyr Zelenskyj 19. decembra v Kyjeve novinárom povedal, že plánuje znížiť vládne výdavky, pretože na nové mobilizačné úsilie budú potrebné značné finančné prostriedky.

6:07 Senát Spojených štátov do konca tohto roka nebude hlasovať o balíku, v ktorom je zahrnutá nová vojenská pomoc pre Ukrajinu aj posilnenie bezpečnosti na hraniciach, uviedli v utorok lídri demokratov a republikánov v Senáte. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP a Reuters.

Rusko podniklo už piaty vzdušný útok na Kyjev v decembri, uviedli Ukrajinci

Ruská invázna armáda podnikla už piaty vzdušný útok na Kyjev v tomto mesiaci. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom v noci na dnes informovali agentúry Reuters a AFP. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa šéfa správy metropoly zostrelila všetky drony letiace na Kyjev. Sirény v noci na dnes podľa ukrajinských médií varovali pred hrozbou vzdušného útoku aj v ďalších oblastiach krajiny. Starosta Charkova hlási dva zásahy. "Podľa predbežných informácií operačného zhrnutia nie sú v hlavnom meste žiadne obete ani deštrukcie," oznámil na platforme Telegram náčelník vojenskej správy metropoly Serhij Popko.

MIMORIADNY ONLINE Väčšina Ukrajincov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Efrem Lukatsky))

Starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova Ihor Terechov naopak v noci na dnes informoval o najmenej dvoch "príletoch" blízko obytných budov a civilných objektov. "Na mieste zasahujú záchranári," napísal s poznámkou, že informácie o prípadných obetiach a škodách sa spresňujú. Šéf vojenskej správy Chersonu Roman Mročko medzitým informoval o deviatich ranených po večernom ruskom ostreľovaní tohto juhoukrajinského mesta, ktoré sa nachádza v blízkosti frontovej línie.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť. Rusko na Ukrajinu vpadlo vlani 24. februára a Ukrajina pravidelne čelí jeho ostreľovaniu a vzdušným úderom. Tie výrazne zintenzívnili vlani na jeseň, keď Moskva začala rozsiahle bombardovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest, čím v zimných mesiacoch prerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už skôr varoval, že k podobnej stratégii Moskva pristúpi aj túto zimu. Ukrajinci ale medzitým posilnili svoju protivzdušnú obranu, napísala predtým agentúra AFP.

Zelenskyj odmietol vstup Ukrajiny do NATO bez okupovaných území

"Od žiadneho z našich partnerov sme takýto návrh nedostali. Tiež si ťažko viem predstaviť, ako by to vyzeralo," povedal Zelenskyj na koncoročnej tlačovej konferencii v Kyjeve. Dodal, že najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu by bol jej vstup do NATO ako celku. Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen navrhol, že Ukrajina by sa mohla stať členom Aliancie aj v prípade, ak by nemala pod kontrolou celé svoje územie. Podľa jeho názoru to mohlo odradiť Rusko od útokov na jej územie a Ukrajina by sa mohla sústrediť na boje v prvej línii. Ukrajinský prezident tiež poďakoval Nemecku za pomoc a ocenil ho ako druhého najväčšieho podporovateľa Ukrajine po vojenskej i finančnej stránke.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu