Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecké vianočné stromčeky obsahujú pesticídy, upozornili environmentalisti: Predstavujú hrozbu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN- Vianočné stromčeky vypestované v mnohých nemeckých lesných škôlkach sú ošetrované škodlivými a niekedy aj nezákonnými pesticídmi, upozornili v utorok aktivisti po testoch jedličiek z celej krajiny. Informuje agentúra DPA. Zvyšky pesticíd sa našli v 14 z 19 stromov kúpených v ôsmich regiónoch vrátane Berlína, uviedol v správe nemecký Zväz pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND).

Celkovo bolo zistených 15 rôznych aktívnych látok, pričom nie všetky z nich sú legálne. "Štyri normandské jedle (kaukazské jedle) obsahovali pesticídy, ktoré nie sú v EÚ povolené všeobecne a vonkoncom nie pri pestovaní vianočných stromčekov. Takéto stromčeky by sa nemali predávať," napísal zväz.

archívne video

Zuzana Čaputová rozsvietila pred prezidentským palácom vianočný stromček (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Neznamenajú hrozbu pre zdravie ľudí

Zistené malé koncentrácie neznamenajú jednoznačne akútnu hrozbu pre zdravie ľudí, dodal zväz. Vyparovanie týchto látok do vzduchu vo vnútri domov a ich vstrebanie do tela cez dýchaciu sústavu človeka sa však nedá vylúčiť. Vo všeobecnosti neexistujú hraničné hodnoty pre vianočné stromčeky a okresné rastliny, čo znamená, že používanie povolených aktívnych látok a ich zvyškové množstvá sú legálne.

Tieto látky však napriek tomu predstavujú problém pre biologickú rozmanitosť, upozornil BUND. A dodal: "Šesť zo zistených aktívnych látok je vysoko toxických pre včely, vtáky, červíky, ryby alebo vodné organizmy." "Samozrejme, používajú sa výrobky na ochranu rastlín," povedal Christian Mai z rady Združenia nemeckých producentov vianočných stromčekov a okrasnej zelene (BWS).

"Sú to prostriedky, ktoré sa používajú na mnohých miestach aj pri pestovaní ovocia a zeleniny," dodal pre agentúru DPA. Zdôraznil však, že členovia združenia sa snažia používať na svoje stromy iba povolené výrobky. "Ale môže sa doma a v zahraničí príležitostne objaviť čierna ovca a pôvod niektorých stromčekov v predaji nie je vždy jasný," vysvetlil Mai.

Viac o téme: PesticídyHrozbaStromčekyNemeckoVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu