Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kybernetický útok v Iráne paralyzoval takmer tri štvrtiny čerpacích staníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN – Celoštátny výpadok čerpacích staníc v Iráne spôsobil kybernetický útok. V pondelok to potvrdil iránsky minister ropného priemyslu Džavád Odži.

Iránske štátne médiá i izraelské médiá uviedli, že k útoku sa prihlásila hekerská skupina Gondžeške Dáránde, známa aj ako Predatory Sparrow. Tú Irán obviňuje zo spojenia s Izraelom.Odži informoval, že výpadok postihol približne 70 percent z celkovo približne 33.000 čerpacích staníc v krajine.

Irán sa v minulosti opakovane stal cieľom kybernetických útokov, ktoré ochromili čerpacie stanice, železnice i priemyselné prevádzky. Islamská republika odpojila väčšinu vládnej infraštruktúry od internetu po tom, ako ju napadol vírus Stuxnet. Ten bol odhalený v roku 2010 a vyradil z prevádzky väčšinu centrifúg v jadrových zariadeniach. Všeobecne sa predpokladá, že tento vírus spoločne vyvinuli USA a Izrael.

Irán je dlhodobým cieľom sankcií zo strany Západu, preto je preň problematické získať aktuálny hardvér a softvér. Krajina sa preto často spolieha na elektroniku vyrobenú v Číne alebo na zastarané systémy, ktoré už výrobcovia nepodporujú, čo hekerom uľahčuje potenciálne útok&. V Iráne sú tiež bežné pirátske verzie systému Windows a iného softvéru, doplnila AP.
 

Viac o téme: IránČerpacie staniceKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu