Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Inzerát na nábor železníc zabáva internet: Záujemcovia majú ovládať program z digitálnej doby kamennej

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR/AP/Matthias Schrader)

BERLÍN – Nie je nič nezvyčajné na tom, že niektoré firmy ešte stále používajú operačné systémy ako Windows XP či Windows Vista. Nemecké železnice (Deutsche Bahn) sa ale zrejme ešte stále spoliehajú na Windows 3.11, ktorý bol vydaný pred takmer troma desaťročiami. Dokazovať to má pracovný inzerát, v ktorom firma hľadá vhodného IT špecialistu.

archívne video

Vo Zvolene uvidíte historický Legiovlak, je replikou ešalónu z rokov 1918 až 1920 (Zdroj: TASR- Ján Krošlák)

Pred 30 rokmi vydala spoločnosť Microsoft svoje grafické používateľské rozhranie Windows 3.11 ako rozšírenie systému Windows 3.1. Tento softvér prestal výrobca podporovať ešte v roku 2001. Dnes, po dekádach, hľadá poskytovateľ personálnych služieb správcu pre tento starý softvér. Zamestnanca sprostredkovane zrejme hľadajú nemecké železnice alebo ich kooperačný partner Siemens.

Tomu nasvedčuje fakt, že ako miesto práce je uvedený Erlangen, kde má Siemens jednu zo svojich najväčších pobočiek. V inzeráte sa tiež spomína, že výhodou je znalosť Sibasu. To je skratka pre „Siemens Railway Automation System“, ktorú železnice používajú vo svojich vlakoch.

Kuriózny inzerát
Zobraziť galériu (2)
Kuriózny inzerát  (Zdroj: Reprofoto: stadt-bremerhaven.de)

V inzeráte sa tiež spomína, že práca zahŕňa „zobrazenia kabíny“ vo vysokorýchlostných a regionálnych vlakoch, ktoré „rušňovodičovi v reálnom čase ukazujú kľúčové technické údaje“. Inzerát sa na internete rýchlo stal virálnym. Poskytovateľ personálnych služieb ho medzičasom už zmazal.

Viacerí si pri tomto prípade spomenuli na rok 2015, kedy tisíce cestujúcich uviazli na letisku Orly v Paríž, pretože vtedy počítač so systémom Windows 3.1 zlyhal. Softvér v počítači bol zodpovedný za prenos údajov o počasí pilotom na dráhe. Hardvér v PC tiež pochádzal zo začiatku 90. rokov.

Viac o téme: InzerátDeutsche BahnWindows 3.11
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu