Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TÁTO kaviareň sa poriadne vyfarbila: Nenávistné odkazy voči Židom aj nechutný dôkaz na VIDEU

Zamestnanci kaviarne Farley's East v Oaklande ukázali svoju nenávisť voči Židom.
Zamestnanci kaviarne Farley's East v Oaklande ukázali svoju nenávisť voči Židom. (Zdroj: X/Collin Rugg)

OAKLAND – Slovo rovnoprávnosť sa v dnešnej dobe skloňuje oveľa častejšie, ako by sa patrilo. Niektorí ľudia sa totiž správajú horšie ako v stredoveku. Výsledkom sú potom útoky voči jednotlivým skupinám obyvateľstva. Deje sa to bohužiaľ po celom svete. Jeden konkrétny príklad sa odohral aj v americkom meste Oakland.

archívne video

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Kaviareň Farley's East v meste Oakland na západnom pobreží USA bola medzi turistami a domácimi obyvateľmi veľmi obľúbená. Všetko sa zmenilo po tom, ako niekoľko zamestnancov spravilo nepochopiteľný čin. Všetko zachytila priemyselná kamera. Správu poskytlo britské Daily Mail.

Traja zamestnanci kaviarne sa snažili zamedziť prístup židovskej zákazníčky na toaletu s mobilom, ktorá sa sťažovala, že na stene je nakreslené antisemitské graffiti. Keď sa následne pokúšala podísť k umývadlu, aby si po potrebe mohla umyť ruky, zamedzili jej prístup. Žena židovského pôvodu chcela cez mobil odfotiť "maľby" na stene, kde bolo napísané "sionizmus = fašizmus" a "za genocídu môže vaša neutralita". 

Nepriateľské narážky 

Všetci traja zamestnanci jej bránili dostať sa na toaletu. Hovorili niečo o súkromnom mejtku a jeden z nich neskôr žene povedal: "My vieme, že Izrael si rád nárokuje aj majetok, ktorý nevlastní, ale tu to tak nefunguje". Keď sa o incidente dozvedeli majitelia, rodinná firma, prijali nápravné opatrenia. Neskôr dokonca všetkých troch zainteresovaných zamestnancov prepustili. 

"To, čo sa začalo ako bežný dialóg medzi zamestnancom a zákazníkom, vyústilo do situácie, ktorá nás úprimne šokovala. Takéto správanie považujeme za vrcholne neprijateľné. Takéto udalosti vyvolávajú v židovskej komunite strach a šíria antisemitizmus po celom svete," vyjadrili sa majitelia kaviarne Farley's East Amy a Chris Hillyardovci. Doplnili, že vo svojej kaviarni netolerujú správanie, pri ktorom sa ľudia cítia nevítaní alebo ohrození. 

Na videu je jasne vidieť ženu, ktorá stojí pred vstupom na toaletu. Vchod jej však zatarasili traja zamestnanci. Jedna z nich v žltej čiapke jej povedala: "Toto je súkromný majetok, radšej odíďte," a nasledovala už spomínaná veta o Izraeli, ktorý si podľa nich nárokuje cudzí majetok. Zákazníčka židovského pôvodu sa potom neveriacky spýta: "Nepustíte ma na toaletu? Prečo sa bojíte, že si to odfotím? Veď s tým nápisom na záchode súhlasíte, nie?" 

Podporovatelia Palestíny 

Napokon ju vpustili dnu a ona si graffiti odfotila. Keď kráčala preč, jeden zo zamestnancov na ňu ešte zakričal: "História sa nezačala v roku 1948!" (poukazovanie na vznik štátu Izrael). Všetci traja ešte začali kričať "Free Palestine!" Kaviareň Farley's East bola nútená vyjadriť verejné ospravedlnenie.

"Ospravedlňujeme sa za túto chybu a nemilé chvíle, ktoré zažil náš zákazník. S našimi zamestnancami sme prijali nápravné opatrenia a urážlivé graffiti sme samozrejme odstránili. V súčasnej dobe už nikto z nich pre nás nepracuje", doplnili na záver majitelia prevádzky.  

Viac o téme: KaviareňRasizmusKaliforniaUSAOaklandIzrael vo vojneFarley's East
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu