Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Členom sekty popierajúcej tradičný islam hrozí väzenie

JAKARTA - Indonézska vláda vydala v pondelok dekrét, v ktorom nariaďuje moslimskej sekte, aby sa "vrátila k tradičnému islamu", v opačnom prípade budú jej členovia čeliť obvineniu z urážky moslimského náboženstva, ktoré je v krajine dominantné.

Dokument "varuje a nariaďuje členom sekty Ahmadía, aby ukončili svoje aktivity", inak im bude hrozť päťročný trest odňatia slobody.

Vládny dokument podpísali minister pre náboženské otázky Maftuh Basyuni, minister vnútra Mardiyanto a vládny splnomocnenec Hendarman Supanji.

Ústava garantuje občanom náboženskú slobodu, ale viacero z 235 miliónov obyvateľov Indonézie považuje odmietanie sekty uznať Mohameda za jediného proroka za urážku.

Extrémisti ešte v apríli napadli členov sekty Ahmadía a podpálili ich mešitu a niekoľko aktivistov, ktorí bojovali za náboženskú toleranciu, zbili pred týždňom počas zhromaždenia v Jakarte.

Sekta Ahmadía vznikla koncom 19. storočia v Pakistane, v Indonézii sa k nej hlási asi 200 000 veriacich. V mnohých moslimských krajinách jej členov perzekvujú. Stúpenci radikálnej vetvy islamu tvrdia, že sektu založili britskí kolonialisti s úmyslom rozdeliť dovtedy jednotných moslimov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu