Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Unesený juhokórejský rybár ušiel zo Severnej Kórey

SOUL - Juhokórejskému rybárovi sa podarilo ujsť zo Severnej Kórey po viac ako tridsiatich rokoch v zajatí a v Číne čaká na návrat do vlasti.

Informovalo o tom v pondelok juhokórejské združenie na pomoc obetiam únosov a ich rodinám. Juna Čonga-Sua a 32 ďalších rybárov uniesla počas lovu pri juhokórejskom východnom pobreží severokórejská námorná loď 8. augusta 1975.

Dnes 66-ročný Jun teraz čaká na juhokórejskom konzuláte na lístok do Soulu, uviedol predseda združenia Čchoi Sung-Jong. Podľa oficiálnych údajov uniesli 485 Juhokórejčanov, najmä rybárov v období studenej vojny po kórejskom konflikte v období 1950 až 1953 a viac ako 500 vojnových zajatcov sa po vojne nikdy nedostalo na slobodu.

Jun bol jedným z oficiálneho zoznamu unesených. Severná Kórea odmieta, že by zadržiavala akýchkoľvek Juhokórejčanov proti ich vôli, občas sa však niektorému z nich podarí ujsť a dostať na juh.

V rozhovore, ktorý v pondelok priniesol juhokórejský denník Čchosun Ilbo, Jun povedal, že z jeho domu na severe odišiel 1. mája spolu s manželkou, pričom doma z bezpečnostných dôvodov nechali 25-ročnú dcéru. Manželka sa však v strachu o ňu rozhodla na hraniciach 4. mája vrátiť. Rieku, oddeľujúcu sever a juh, už Jun prekročil sám a na juhokórejský konzulát v čínskom meste Šen-jang sa dostal 20. mája.

Jun uviedol, že od únosu pracoval ako technik poľnohospodárskych strojov v Käčchone, 70 kilometrov severne od hlavného severokórejského mesta Pchjongjang.

"Prosím, pomôžte mojej žene a dcére, môžu ich za mňa hocikedy potrestať," uviedol. V prípade, keby Juna chytili v Číne, čelil by ako každý utečenec repatriácii do Severnej Kórey a tvrdému potrestaniu vrátane trestu smrti.

Jun je ôsmym rybárom, ktorému sa podarilo ujsť. Šiestich z nich zachránil Čchoi, ktorý o podrobnostiach Junovej záchrany neinformoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu