Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia navrhuje sprísniť pravidlá v oblasti dobrých životných podmienok zvierat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla najväčšiu reformu pravidiel EÚ v oblasti chovu zvierat a podmienok počas ich prepravy za posledných 20 rokov.

Približne 44 percent domácností v EÚ má spoločenské zviera a obchod so psami a mačkami sa v posledných rokoch výrazne zvýšil. Jeho ročná hodnota je zhruba 1,3 miliardy eur, medzi členskými štátmi sa však značne líšia normy ich profesionálneho šľachtenia, držby a predaja.

archívne video

Slovenská kráska vyzýva na pomoc: Situácia je strašná... Ak by zvieratá nezachránili, zomreli by či skončili na mäso! (Zdroj: Topkyk)

EK predložila nové pravidlá pre dobré životné podmienky a vysledovateľnosť psov a mačiek. Po prvýkrát sa tak stanovia jednotné normy EÚ pre chov, chovné priestory a zaobchádzanie s nimi. Vysledovateľnosť sa posilní prostredníctvom povinnej identifikácie a registrácie vo vnútroštátnych databázach s cieľom bojovať proti nezákonnému obchodu.

Sprísnia sa aj pravidlá vývozu živých zvierat

Každoročne sa prepravuje do a z EÚ 1,6 miliardy zvierat a legislatívny balík má zlepšiť ich životné podmienky. Sprísnia sa povinnosti zabezpečenia minimálneho priestoru pre rôzne zvieratá, pre prepravu pri extrémnych teplotách, dĺžka prepravy a prestávky na odpočinok, kŕmenie a napájanie. Sprísnia sa aj pravidlá vývozu živých zvierat z EÚ vrátane lepších kontrol v tretích krajinách, aby spĺňali rovnocenné normy ako v EÚ a budú sa maximálne využívať digitálne nástroje na uľahčenie presadzovania prepravných pravidiel.

Komisia zareagovala aj na iniciatívu občanov "Európa bez kožušín" a poverila Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vypracovaním vedeckého stanoviska o dobrých životných podmienkach zvierat chovaných na kožušinu. Na základe tohto stanoviska a posúdenia hospodárskych a sociálnych vplyvov bude EK informovať o najvhodnejších opatreniach. Novými legislatívnymi návrhmi sa ďalej budú zaoberať Európsky parlament a Rada EÚ.

Viac o téme: ZvieratáChovPodmienkyPrepravaEurópska úniaPredaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu