Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výbuch a záplavy vo vykričanej dovolenkovej destinácii boháčov! Krajina vyhlásila stav núdze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Edin Skoric via AP)

NAIROBI - Núdzový stav vyhlásil vo štvrtok na súostroví Seychely tamojší prezident Wavel Ramkalawan. Urobil tak v dôsledku záplav a mohutného výbuchu v sklade výbušnín, ktorý si vyžiadal desiatky zranených, informuje agentúra AFP.

Prezident tohto ostrovného štátu ležiaceho pri východnom pobreží Afriky nariadil všetkým občanom s výnimkou pracovníkov v kritickej infraštruktúre, aby zostali doma. Vo štvrtok zostanú zatvorené aj všetky školy. Toto opatrenie má umožniť záchranným zložkám vykonať nevyhnutné práce na odstránenie následkov oboch katastrof. "Do nemocnice previezli 66 ľudí," oznámil v súvislosti s explóziou prezident krajiny.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

K výbuchu došlo v sklade

K výbuchu, ktorého príčina nebola bezprostredne známa, došlo v sklade spoločnosti Civil Construction Company Ltd (CCCL) nachádzajúcom sa v priemyselnej oblasti Providence na najväčšom seychelskom ostrove Mahé. Explózia spôsobila rozsiahle škody aj v okolí vrátane medzinárodného letiska vzdialeného štyri kilometre, píše BBC.

Konto Visit Seychelles na sociálnej sieti X uvádza, že medzinárodné letisko je napriek tomu v prevádzke a obmedzená nebola ani trajektová doprava medzi ostrovmi. Na ostrove Mahé, kde žije 87 percent obyvateľov Seychel, došlo v dôsledku silného dažďa aj k zosuvom pôdy. Na mieste jedného zo zosuvov zatiaľ vytiahli dvoch mŕtvych. Miestna televízia SBC na svojej facebookovej stránke zverejnila niekoľko fotografií silne poškodených domov a ciest, ale aj popadaných stromov. Bývalá britská kolónia Seychely pozostáva zo 115 ostrovov. Podľa údajov Svetovej banky z roku 2021 sú najbohatšou africkou krajinou podľa hrubého domáceho produktu na obyvateľa.

Viac o téme: ZáplavyZraneniaSeychellyVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu