Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po erupcii sopky Merapi v Indonézii záchranári našli telá 11 horolezcov

(Zdroj: X/@NationalIndNews)

JAKARTA - Na sopke Marapi v indonézskej provincii Západná Sumatra došlo v nedeľu mohutnej erupcii. Sopečný popol stúpal až do výšky 3000 metrov, informovala agentúra AFP.

Dve horolezecké trasy na sopku boli po erupcii uzavreté a dedinčanom žijúcim na svahoch hory úrady odporučili, aby zostali najmenej tri kilometre od ústia krátera kvôli možnému chrleniu a vytekaniu lávy. Miestne médiá informovali, že v sobotu sa na výstup na sopku vydalo asi 70 horolezcov. Agentúra AFP v pondelok uviedla, že najmenej 49 z nich bolo úspešne evakuovaných. Ďalších 11 však záchranári našli mŕtvych a 12 ich je naďalej nezvestných.

Predstaviteľ miestnej pátracej a záchrannej agentúry informoval, že na záchranu horolezcov bolo nasadených asi 168 záchranárov vrátane polície a vojakov. Hovorca Národnej agentúry pre zvládanie katastrof Abdul Muhari uviedol, že niekoľko dedín v okolí sopky je pokrytých popolom, ktorého výskyt v ovzduší v mnohých oblastiach bráni aj prenikaniu slnečného svetla. Úrady distribuovali obyvateľom rúška a vyzvali ich, aby na ochranu svojho zraku pred sopečným popolom nosili aj okuliare.

Úrady sopku Merapi monitorovali niekoľko týždňov - po tom, ako senzory zaznamenali jej zvýšenú aktivitu. Vydaná bola pre ňu výstraha tretieho stupňa (z celkovo štyroch) pred erupciou. Sopka Marapi je aktívna od januára, keď na nej tiež došlo k erupcii, ktorá sa však zaobišla bez obetí. Indonézia sa nachádza v oblasti s vysokou seizmickou aktivitou - známej aj ako Pacifický ohnivý kruh -, kde dochádza často k zemetraseniam aj výbuchom sopiek.

Viac o téme: SopkaErupciaMarapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu