Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úrady varujú pred superšíriteľom pohlavnej choroby: Máva nechránený sex! Niekoľko žien nakazil očným syfilisom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LANSING - Úrady verejného zdravia v americkom štáte Michigan zaznamenali nezvyčajný výskyt očného syfilisu u niekoľkých žien. Vysvitlo, že všetky sa stretávali s tým istým mužom, ktorý nevedomky šíril infekciu. Ani v jednom prípade sa partneri pri sexe nechránili, čo bola obrovská chyba.

Päť žien z juzápadu Michiganu sa nakazilo očnou formou syfilisu po tom, ako mali sex s tým istým mužom, s ktorým sa zoznámili online, informovalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Syfilis je sexuálne prenosné ochorenie vyvolané bakteriálnou infekciou. Prvým príznakom býva bezbolestný vred, ktorý sa objaví na genitáliách alebo v ústach. Ďalej sa môže objaviť nádcha či boľavé hrdlo. Ak sa nelieči, baktéria sa môže krvným obehom preniesť do iných orgánov vrátane očí, vnútorného ucha alebo napadne celý centrálny nervový systém. To môže viesť až k infarktu alebo slepote. Očný syfilis zvyčajne spôsobuje zápal strednej vrstvy oka. Medzi symptómy patria začervenané oči, bolesť očí, precitlivenosť na svetlo, abnormálne očné pohyby či rozmazané videnie. 

V januári 2022 istý Američan zašiel na pohotovosť, pričom sa sťažoval na genitálne vredy. Na syfilis testovaný nebol. O pár mesiacov neskôr bola jedna z jeho sexuálnych partneriek hospitalizovaná v nemocnici, keď sa sťažovala na rozmazané videnie. Tiež mala vredy vredy na genitáliách, ktoré boli nesprávne diagnostikované ako herpes. Podľa expertov sa to deje pomerne často, keďže výskyt herpesu je zhruba desať častejší než syfilisu. 

Bývalý väzeň hovorí o tom, ako dostal vo väznici v Žiline syfilis (Zdroj: Topky/Maarty)

V apríli 2022 bola do rovnakej nemocnice prijatá ďalšia žena s bolesťami hlavy, poruchou sluchu a zhoršeným videním. Vysvitlo, že obe spali s rovnakým chlapom. "V máji sa objavil prípad už tretej ženy, ktorá vyhľadala lekára kvôli celotelovej vyrážke a olupovaním kože na oboch dlaniach. Sťažovala sa aj na precitlivenosť na svetlo a očné mušky (pocit, akoby vo vašom zornom poli plávali nejaké objekty, pozn. red.). Štvrtej pacientke diagnostikovali očný syfilis v júni 2022, piatej v júli. Všetky ženy mali od 40 do 60 rokov," píše CDC. 

Úrady varujú pred superšíriteľom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

S dotyčným superšíriteľom sa pracovníkom miestneho úradu verejného zdravia podarilo skontaktovať až na niekoľký pokus. Odôvodňoval to tým, že bol na cestách. Absolvoval aj lekárske vyšetrenie, ktoré ale nič neodhalilo, pretože jeho rany sa už medzičasom stihli zahojiť. Bol mu však diagnostikovaný latentný syfilis, kedy u postihnutého dochádza k zlepšeniu stavu a vymiznutiu príznakov, ale skrytá infekcie naďalej postupuje. 

Viac o téme: SexSyfilisMichigan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu