Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šok v reštaurácii! Šváby, potkany aj mŕtve červy: V kuchyni sa napriek tomu varilo ďalej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEWPORT - Kuchyňa v tejto reštaurácii pripomína skôr sklad, ktorý nebol otvorený desiatky rokov. Pri pohľade na zábery, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, je priam neuveriteľné, že v takýchto znečistených a zamorených priestoroch boli ľudia skutočne ochotní pracovať. Horšie to však bolo pre zákazníkov, ktorý si jedlo kupovali aj ho tu jedli. Netušili však, čo sa odohráva len pár metrov od nich.

archívne video

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V meste Newport, ktoré patrí pod administratívu Walesu vo Veľkej Británii, stojí indická reštaurácia, ktorá sa preslávila tým najhorším možným spôsobom. Jej kuchyňu totiž nenavštevovali len ľudia, ale aj rôzne druhy hmyzu či hlodavcov. Píše o tom Wales Online. Po čase, keď sa toto zamorenie prevalilo, museli majitelia reštauráciu zatvoriť. Zábery však poukazujú, v akej špine bola počas bežnej prevádzky. 

Indickú reštauráciu "The Jewel Balti" v Newporte prevádzkovali bratia Aktar (37) a Afzal (28) Miahovci cez spoločnosť Desi Kitchen (NPT). V januári 2022 bola mestskej rade v Newporte doručená sťažnosť na túto reštauráciu. Písalo sa v nej o zamorení potkanmi a hmyzu. Dňa 11. januára prišla do reštaurácie na neohlásenú obhliadku polícia. Teraz už bývalý majiteľ Aktar Miah ich najprv nechcel pustiť do priestorov kuchyne. Zrejme vedel prečo. 

Aj v stenách

Sťažnosť sa potvrdila. Kuchyňa bola až nechutne zamorená. Na špinavej dlážke boli hromady rozkladajúcich sa červov. Všade lozili šváby a potkany, ktorých škrabot bolo počuť aj v stenách. V týchto podmienkach bolo pravidelne otvorené a podávalo sa jedlo. Pre obrovské riziko verejného zdravia ju museli bratia bezpodmienečne zatvoriť. 

Prípad sa dostal až na Kráľovský súd v Cardiffe. Jeden z bratov vypovedal, že si je vedomý pravidelného udržiavania čistoty v priestoroch kuchyne. Inšpekcia napriek tomu objavila obrovské nedostatky v rámci hygieny a nahromadenie veľkého množstva nečistôt. Prokurátor Tom Roberts sa vyjadril nasledovne: "Na podlahe v kuchyni bola biela vrstva špiny a zaschnutej tekutiny, o ktorej sa neskôr zistilo, že sú to rozkladajúce sa červy a miestami živé šváby."

Zle uskladnené potraviny 

Surové mäso na prípravu jedál bolo uskladnené v špinavých nádobách, z ktorých mnohé boli odkryté a uskladnené vzadu na dvore. Špinavé boli aj podnosy na pitie. "Keď policajti na obhliadke vo vašej reštaurácii postriekali podlahu, odvšadiaľ začali vybiehať šváby. Toto zamorenie nenastalo z noci na deň. Bolo dlhodobé a majitelia si to nemali ako nevšimnúť. Došlo k zamoreniu objektu, no reštaurácia fungovala ďalej a predávala zákazníkom jedlo. Ohrozili tak verejné zdravie," dodal prokurátor. 

Aktar sa priznal k porušeniu 15, ktoré vyplývali z chodu reštaurácie, pričom najmenej štyri z nich sa týkali udržiavania hygieny. Miahovci prijali zodpovednosť za stav kuchyne avšak dodali, že konzumácia jedla nemala na to žiadny vplyv. Dnes je už všetko inak. Prevádzku prebrala manželka jedného z bratov a všetko sa zmenilo na nepoznanie. Reštaurácia dokonca zmenilanázov na "Jewel Lounge".

Rozsudok

Sudca Shoman Khan napokon vyslovil svoj verdikt: "Za nedodržanie hygieny a ohrozenie verejného zdravia budete obidvaja odsúdení. Pri pohľade na dôkazové fotografie je ťažké si predstaviť niečo ešte horšie. Už len počúvanie týchto popisov je znepokojujúce a skutočnosť, že vaša reštaurácia bola v prevádzke aj za tohto stavu, je doslova zarážajúca." 

Aktar Miah bol odsúdený na 12 mesiacov odňatia slobody s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Afzal Miah dostal 10 mesiacov nepodmienečne s rovnakým odkladom trestu. Okrem toho musí odrobiť 150 hodín verejnoprospešných prác a zaplatiť súdne trovy vo výške 1 624 eur, zatiaľ čo spoločnosť Desi Kitchen dostala pokutu 16 240 eur.

Viac o téme: ReštauráciaHygienaZamorenieVerejné zdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu