Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál u našich susedov: Falošný lekár liečil v nemocnici pacientov a to nie je všetko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúšan sa vydával za lekára s pomocou falošných vysvedčení a mohol niekoľko dní pracovať v nemocnici. Ale potom bol jeho podvod odhalený.

Prípad z Rakúska vyzerá takmer ako z filmového scenára. 34-ročný muž zo Štajerska si vraj získal prácu lekára v nemocnici pomocou falošných vysvedčení. Ako informoval denník „Heute“, Rakúšan v apríli 2023 sfalšoval vysvedčenie z rakúskej lekárskej fakulty a strednej školy. Potom sa s týmito falzifikátmi obrátil na lekárske združenie a začiatkom júna 2023 bol prijatý ako pomocný lekár v Murtalskej štátnej nemocnici.

archívne video

Na najväčšom centrálnom príjme na Slovensku chýbajú lekári (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Falošný lekár pracoval v nemocnici šesť dní

Muž vraj v nemocnici odpracoval celkovo šesť dní. Podľa prevádzkovateľa nemocnice však nemal vykonávať žiadne aktivity na pacientoch bez dohľadu skúseného lekára. „Heute“ informoval, že sa nezistilo žiadne skutočné poškodenie pacientov.

Podvod bol odhalený

Falošný lekár vraj predtým pracoval ako sanitár a tak ho bývalí kolegovia v nemocnici spoznali ako lekára, čo vyvolalo ich podozrenie. Táto informácia bola postúpená nadriadeným záchranárom, ktorí informáciu odovzdali prevádzkovateľovi nemocnice. Interná kontrola potvrdila, že 34-ročný muž neukončil lekárske vzdelanie. Okamžite s ním skončil pracovný pomer.

Vydával sa aj za inžiniera

Podľa „Heute“ sa o 34-ročnom mužovi hovorí, že nielenže predstieral, že má lekársku kvalifikáciu, ale od roku 2020 sa vydával aj za absolventa vyššej federálnej lesníckej školy a v úradných dokumentoch si uvádzal titul „inžinier“. V skutočnosti túto školu nikdy nenavštevoval.

Prípady podvodov odhalili úradníci Štátnej kriminálnej polície. Falošný lekár však počas svojho zamestnania v nemocnici a u rakúskych ozbrojených síl (ÖBH) nedostával v súvislosti s jeho falošnou kvalifikáciou žiadny plat. Finančná škoda teda nevznikla.

Napriek vážnym obvineniam zostáva na slobode. Počas výsluchu sa priznal k falšovaniu dokumentov, ale poprel akýkoľvek podvodný úmysel. Namiesto toho tvrdil, že je pod tlakom rodiny, aby absolvoval úspešné odborné vzdelávanie.
 

Viac o téme: LekárFalošnýRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu