Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KĽDR sa už necíti viazaná vojenskou dohodou s Južnou Kóreou

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje stav satelitu v satelitnom riadiacom centre v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 22. novembra 2023
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje stav satelitu v satelitnom riadiacom centre v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 22. novembra 2023 (Zdroj: SITA/Kórejská ústredná tlačová agentúra/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že okamžite obnoví všetky opatrenia vojenského charakteru, ktoré pozastavila v súlade s vojenskou dohodou uzatvorenou s Južnou Kóreou v roku 2018. Urobila tak deň po tom, ako Južná Kórea v reakcii na vypustenie severokórejského špionážneho satelitu čiastočne pozastavila platnosť tejto dohody, informuje agentúra Jonhap.

Ministerstvo obrany KĽDR vo vyhlásení, ktoré zverejnila štátna tlačová agentúra KCNA, uviedlo, že Severná Kórea "už nikdy nebude viazaná" vojenskou dohodou. Podľa predstaviteľa juhokórejského ministerstva obrany Pchjongjang týmto od dohody fakticky odstúpil, hoci vláda v Soule ju stále nepovažuje za vypovedanú.

archívne video

Nevídaný úkaz nad hlavani Austrálčanov: Išlo o ruskú raketu! (Zdroj: Twitter/ Stewart Mason)

KĽDR posilní svoje jednotky

Ministerstvo ďalej avizovalo, že KĽDR pozdĺž vojenskej demarkačnej línie posilní svoje jednotky a rozmiestni "nový typ vojenského vybavenia". Zároveň varovalo, že Soul musí "draho zaplatiť za svoje nezodpovedné a závažné politické a vojenské provokácie, ktoré dostali súčasnú situáciu do nekontrolovateľnej fázy".

Severokórejskú špionážnu družicu vyniesol do vesmíru nový typ nosnej rakety, ktorá odštartovala zo západného pobrežia krajiny v utorok večer miestneho času. Podľa KCNA družica už zhotovila snímky amerických vojenských objektov na tichomorskom ostrove Guam, ktorý je nezačleneným územím USA. Zábery si prezrel aj severokórejský vodca Kim Čong-un. Oficiálne má začať fungovať 1. decembra.

Viac o téme: SatelitDohodaŠpionážKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu