Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

WHO je znepokojená nárastom respiračných ochorení v Číne: Je dôvod na obavy?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila znepokojenie nad aktuálnym nárastom respiračných ochorení v Číne a krajinu požiadala, aby jej poskytla o týchto ochoreniach podrobné informácie. Čínske úrady na tlačovej konferencii 13. novembra informovali, že respiračných ochorení v krajine pribúda.

"WHO poslala Číne oficiálnu žiadosť o podrobné informácie o náraste respiračných ochorení a hlásených ohniskách zápalov pľúc u detí," uviedla WHO na sociálnej sieti X. Hovorca organizácie agentúre AFP oznámil, že odporúča dodržiavať bežné opatrenia znižujúce riziko infekcie.

archívne video

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Čínske úrady podľa správy WHO tento vyšší počet chorých pripisujú zrušeniu protipandemických opatrení v súvislosti s covideom-19 a obehu choroboplodných zárodkov, ktoré spôsobujú známe ochorenia od chrípky cez zápal pľúc po spomínaný covid-19.

Čína aj WHO v minulosti čelili vážnym otázkam ohľadom transparentnosti informovania o prvých prípadoch covidu-19, ktoré sa vyskytli v meste Wuhan na prelome rokov 2019 a 2020, podotýka Reuters.

Výskyt zápalu pľúc

WHO v stredajšej správe uviedla, že zaznamenala výskyt zápalu pľúc bez určeného pôvodu u detí v severnej Číne. Podľa organizácie nie je jasné, či tieto prípady súvisia s celkovým nárastom respiračných infekcií, ktorý čínske úrady už nahlásili, alebo ide o nové prepuknutie choroby.

Zdravotnícka organizácia uviedla, že Čínu požiadala o dodatočné epidemiologické a klinické informácie a laboratórne výsledky z týchto ohnísk nákazy. Požiadala tiež Peking o ďalšie údaje, pokiaľ ide o trendy v cirkulácii známych patogénov a aktuálne zaťaženie systémov zdravotnej starostlivosti.

WHO súčasne odporučila čínskym obyvateľom, aby dodržiavali vhodné opatrenia na zníženie rizika ochorenia respiračnými ochoreniami - vrátane očkovania, udržiavania odstupu od chorých, pobytu doma v prípade choroby, vyšetrenia a lekárskej starostlivosti podľa potreby, nosenia masiek, častého vetrania a pravidelného umývania rúk.

Viac o téme: OchorenieNárastČínaWHO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu