Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea smerom na juh odpálila raketu so špionážnym satelitom: Niektoré krajiny to odsúdili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

SOUL - Severná Kórea v utorok smerom na juh odpálila raketu so vojenský špionážnym satelitom, oznámila juhokórejská armáda s odvolaním na svojho severného suseda. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry Jonhap.

Juhokórejská armáda neposkytla ďalšie podrobnosti o štarte rakety, ani to či sa satelit dostal na obežnú dráhu. Vyslanie špionážneho satelitu prišlo o jeden deň skôr, ako sa očakávalo. Severná Kórea (KĽDR) informovala Japonsko, že satelit vypustí na obežnú dráhu v období medzi stredou a 1. decembrom. Predchádzajúce dva pokusy v máji a auguste sa Severenej Kórey nepodarili pre problémy s motormi a z ďalších dôvodov.

Japonská vláda vyzvala obyvateľov, aby išli do krytov

Južná Kórea varovala KĽDR, aby nepodnikla ďalší pokus, lebo tým poruší rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet. Japonská vláda po odpálení severokórejskej rakety vyzvala obyvateľov prefektúry Okinawa, aby odišli do krytov, informovala tlačová agentúra AFP. "Vypustená raketa. Vyzerá to tak, že zo Severnej Kórey bola vypustená raketa. Prosím, evakuujte sa do vnútra budovy alebo do podzemia," napísal úrad premiéra Fumia Kišidu na sociálnej sieti X. Japonsko neskôr varovanie o evakuácii zrušilo, keď raketa Severnej Kórey okolo 22.55 h miestneho času (14.55 h SEČ) "preletela (ponad japonské územie) do Pacifiku".

USA, Japonsko a Južná Kórea dôrazne odsúdili štart severokórejskej rakety

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým Severná Kórea (KĽDR) porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). TASR informuje na základe správ agentúr Jonhap a AFP.

 

Viac o téme: RaketaŠpionážny satelitOdpálenieSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu