Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Pôrod vo vojnovej zóne je ako hororový film: Hamas sa blíži k dohode o prímerí s Izraelom

Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí Zobraziť galériu (3)
Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí (Zdroj: TASR/AP/Hatem Ali)

DAUHA - Palestínske militantné hnutie Hamas sa blíži k dohode o prímerí s Izraelom, uviedol v utorok na sociálnej sieti Telegram politický vodca hnutia Ismáíl Haníja. Informuje správa agentúry AFP.

Naživo z Gazy

Prečo Hamas po stále drží viac ako 200 civilistov ako rukojemníkov?

Prečo Hamas po stále drží viac ako 200 civilistov ako rukojemníkov? (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:33 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok žiadal politické riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Krajiny v oblasti Blízkeho východu a členovia skupiny BRICS by sa mohli zapojiť do snáh o dosiahnutie takéhoto riešenia. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Putin počas summitu BRICS vinu za krízu na Blízkom východe pripísal zlyhaniu americkej diplomacie v tomto regióne.

20:06 Izrael už povoľuje návrat obyvateľom do domovov v blízkosti Pásma Gazy. Príbytky opustili po začiatku vojny v palestínskej enkláve, ktorú vyvolal útok Hamasu 7.októbra, informovali v utorok miestne médiá. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

19:31 Neverejné spoločné zasadnutie rumunského parlamentu o situácii v Izraeli, ktoré sa v konalo v utorok, bolo na niekoľko minút prerušené. Zákonodarcom premietali emotívne náročné zábery z útoku 7. októbra, ktorý zorganizovalo palestínske hnutie Hamas. TASR prevzala správu z rumunskej tlačovej agentúry Agerpres.

18:56 Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda belgickej vlády Alexander de Croo vo štvrtok navštívia Izrael a palestínske územia. Stretnú sa s prezidentom Jicchakom Hercogom, premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:15 Európska komisia (EK) v utorok zverejnila výsledky revízie finančnej pomoci EÚ pre Palestínu, ktorá bola ohlásená dva dni po teroristickom útoku 7. októbra. Informuje o tom spravodajca TASR. "V súčasnosti prebiehajú práce na návrhu našej budúcej podpory Palestínčanom vzhľadom na meniacu sa situáciu," uviedla šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

18:03 Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že dohoda o výmene unesených rukojemníkov za väznených Palestínčanov a dočasné prímerie je veľmi blízko. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC. "Sme veľmi blízko, veľmi blízko. Niektorých z týchto rukojemníkov môžeme dostať domov už veľmi skoro," povedal prezident. Podrobnosti však nechcel poskytnúť. Podľa jeho slov nič nie je hotové, kým to nie je hotové. Záležitosti sa však vyvíjajú dobre, dodal.

17:00 Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok žiadal okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas a prepustenie zadržiavaných civilistov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Všetky zúčastnené strany konfliktu by mali okamžite zastaviť paľbu a boje, zastaviť násilie a útoky cieliace na civilistov, a prepustiť zadržiavaných civilistov, s cieľom zabrániť strate ďalších životov a utrpeniu," uviedol Si na virtuálnom summite lídrov zoskupenia BRICS.

15:33 Bývalý izraelský premiér Ehud Barak v rozhovore s televíziou CNN vyhlásil, že izraelskí stavbári pred desiatkami rokov pomáhali postaviť bunkre pod nemocnicou Šífa v Pásme Gazy. Napísal o tom dnes spravodajský web The Times of Israel (ToI) s tým, že rozhovor expremiéra s novinárkou Christiane Amanpourovou vyvolal značné kontroverzie. Podľa ToI však nie sú Barakove výroky v rozpore s hlavným argumentom Izraela, že Hamas zneužíva priestory pod nemocnicou na teroristické účely.

14:28 Rokovania o prepustení rukojemníkov zajatých palestínskym militantným hnutím Hamas po útoku na Izrael sa dostali do "kritickej a poslednej fázy", uviedol v utorok Katar, ktorý je sprostredkovateľom týchto rokovaní. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja predtým vyhlásil, že jeho hnutie sa blíži k dohode o prímerí s Izraelom, informovala agentúra AFP.

13:50 Organizácia Človek v ohrození odošle v najbližších dňoch humanitárnu pomoc do Gazy. V Egypte spolu s partnerskou organizáciou pripravia kamión s prvými humanitárnymi balíkmi s trvanlivými potravinami a základnými hygienickými potrebami pre civilné obyvateľstvo. Na pomoc vyčlenila prvých 20.000 eur z humanitárneho fondu Klubu priateľov.

13:41 Viac než 5500 detí zahynulo v Pásme Gazy počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Celkovo tam prišlo o život viac než 13.300 ľudí, oznámilo v utorok ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Tieto čísla považuje za dôveryhodné aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informujej stanica BBC. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v nedeľu označil počet civilných obetí v Pásme Gazy za "šokujúci a neprijateľný".

13:00 Dohoda medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas o niekoľkodňovom prímerí, prepustení rukojemníkov z Pásma Gazy a väznených Palestínčanov a širšej humanitárnej pomoci by mohla byť uzavretá ešte dnes. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa Hamasu Ismaíla Haníja a nemenovaných predstaviteľov Izraela a Kataru o tom informujú okrem iného stanice Al-Džazíra či list Haarec.

12:25 OSN odhaduje, že v Gaze žije približne 50.000 tehotných žien a každý deň sa tu narodí viac ako 160 detí. List The New York Times (NYT) priniesol skúsenosti dvoch Palestínčaniek s pôrodom a tehotenstvom vo vojnou zasiahnutej oblasti. "Moja skúsenosť pri pôrode bola nočnou morou v každom slova zmysle, alebo niečo ako horor," povedala 29-ročná Vadžíha Abjádová.

11:30 Dvaja novinári a tretia osoba dnes boli zabití pri raketovom útoku blízko libanonských hraníc s Izraelom. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla libanonská štátna tlačová agentúra bez ďalších podrobností.

10:52 Predbežná dohoda požaduje štvordňové prímerie. Na oplátku má byť prepustených 50 až 100 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom, vrátane izraelských občanov a iných národností, nie však vojakov. Okrem toho by z izraelských väzníc bolo prepustených 300 Palestínčanov vrátane žien a detí.

10:11 Kvôli vojne v pásme Gazy klesli dodávky nábojov na Ukrajinu o 30 %. Televíznej stanici ABC News to povedal vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ.

9:10 IDF v spolupráci s COGAT pomohla uľahčiť bezpečnú evakuáciu novorodencov z nemocnice Shifa na lekárske ošetrenie v Egypte.

9:00 Jemenskí povstalci Houthi oznámili, že zaútočia na lode s akýmikoľvek väzbami na Izrael Zajali plavidlo prevádzkované japonskou spoločnosťou.

8:40 Viac než 10.000 izraelských vojakov je v súčasnosti rozmiestnených v Pásme Gazy v rámci vojenskej operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, uviedol s odvolaním sa na armádne zdroje izraelský denník Haarec.

8:20 Najmenej 17 ľudí zahynulo podľa Palestínskeho informačného centra pri izraelskom údere na utečenecký tábor Nusajrát v centrálnej časti Pásma Gazy. Agentúra WAFA hovorí o najmenej 15 mŕtvych a "veľkom počte" ďalších obetí pod troskami, stanica Al-Džazíra o 20 mŕtvych. Izraelské úrady sa k správam nevyjadrili a informáciu sa zatiaľ nepodarilo overiť, píše stanica BBC.

7:46 Najmenej 12 pacientov a ich blízkych zomrelo pri izraelskom útoku na Indonézsku nemocnicu severne od mesta Gaza, uviedol dnes podľa agentúry AFP hovorca ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy.

7:20 Spojené štáty majú k dispozícii vlastné spravodajské vyhodnotenia, ktoré potvrdzujú tvrdenia Izraela, že palestínske militantné hnutie Hamas používa nemocnicu Šifá v Gaze ako "veliteľský a kontrolný uzol". V pondelok to oznámil hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje agentúra AP.

6:50 V Tel Avive a strednom Izraeli opäť zneli sirény.

Obete a škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy
Zobraziť galériu (3)
Obete a škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy  (Zdroj: TASR/AP/Adel Hana)

6:25 Riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová sa v Katare stretla s politickým vodcom palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíom Haníjom, aby dosiahla pokroky pri humanitárnych záležitostiach súvisiacich s ozbrojeným konfliktom Hamasu a Izraela. V pondelok to oznámil MVČK, informuje agentúra AFP. Spoljaricová sa počas návštevy osobitne stretla aj s predstaviteľmi Kataru, uviedol MVČK vo vyhlásení.

6:10 Izrael povolal svojho veľvyslanca v Juhoafrickej republike (JAR) do Jeruzalema na konzultácie v reakcii na "najnovšie vyhlásenia JAR". Oznámilo to v pondelok izraelské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje správa agentúr AFP a Reuters. Juhoafrická vládna strana Africký národný kongres (ANC) minulý týždeň uviedla, že podporí parlamentný návrh vyzývajúci na uzavretie izraelského veľvyslanectva v JAR.

6:05 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril v pondelok presvedčenie, že zriadenie palestínskeho štátu je najlepším spôsobom na zaistenie bezpečnosti Izraela. Informuje správa agentúry AFP.

6:00 Izraelská armáda hlási z Pásma Gazy niekoľko prípadov streľby do vlastných radov, ktoré si vyžiadali životy niekoľkých vojakov, píše denník Haarec. Väčšina týchto incidentov sa stala, keď bojovala izraelská pechota spoločne s obrnenými silami. Armáda prípady vyšetruje. Počet zabitých izraelských vojakov od začiatku pozemnej operácie proti islamistickému hnutiu Hamas je podľa poslednej bilancie 65.

Tieto rokovania sprostredkováva Katar

"Sme blízko dosiahnutia dohody o prímerí," uviedol Haníja na Telegrame. V súčasnosti prebiehajú rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu zajali pri útoku na Izrael začiatkom októbra. Členovia Hamasu vtedy v Izraeli zavraždili asi 1200 ľudí a ďalších približne 240 osôb odvliekli do Pásma Gazy, kde väčšiu z nich stále držia ako rukojemníkov.

Tieto rokovania sprostredkováva Katar, v ktorom má Hamas svoje politické centrum a kde sídli aj Haníja. Katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání pritom v nedeľu vyhlásil, že dosiahnutie dohody o oslobodení rukojemníkov v  súčasnosti závisí už len od "menej dôležitých" praktických otázok. Vieru v skoré dosiahnutie tejto dohody vyjadril v pondelok aj americký prezident Joe Biden.

Dva nemenové zdroje oboznámené s rokovaniami pre AFP uviedli, že predbežná dohoda pozostáva z päťdňového prímeria v rámci pozemnej operácie Izraela a z obmedzenia izraelských vzdušných útokov na juhu pásma Gazy. Výmenou za to Hamas prepustí 50 až 100 rukojemníkov. Pôjde pritom o izraelských civilistov a rukojemníkov iných národností. Hamas neprepustí príslušníkov armády. Na základe navrhovanej dohody tiež Izrael prepustí zo svojich väzníc približne 300 Palestínčanov vrátane žien a detí.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu