Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea plánuje vypustiť družicu do vesmíru najskôr v stredu: Informovala o tom Japonsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/Space Videos)

TOKIO - Severná Kórea informovala Japonsko, že sa najskôr v stredu chystá vypustiť družicu na obežnú dráhu Zeme. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na pondelkovú správu japonskej tlačovej agentúry Kjódó.

KĽDR upovedomila japonskú pobrežnú stráž, že satelit vypustí medzi 22. novembrom a 1. decembrom, napísala Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida v reakcii nariadil jednotlivým ministerstvám a vládnym agentúram, aby sa plne pripravili na možný štart severokórejského satelitu.

Archívne video: Pohľad na Európu z družice

Pohľad na Európu z družice

Soul v nedeľu s odvolaním na informácie spravodajských služieb uviedol, že Severná Kórea by sa do týždňa mohla opäť pokúsiť do vesmíru vypustiť svoju špionážnu družicu. Predchádzajúce dva pokusy Pchjongjangu o umiestnenie svojej družice na obežnú dráhu Zeme neboli úspešné.

Južná Kórea v pondelok vyzvala KĽDR, aby prípravy na vypustenie satelitu okamžite pozastavila. "Ak Severná Kórea napriek nášmu varovaniu pristúpi k vypusteniu vojenskej prieskumnej družice, naša armáda prijme potrebné opatrenia, aby zaručila životy a bezpečnosť ľudí," povedal vrchný veliteľ operácií juhokórejského zboru náčelníkov štábov Kang Ho-pil.

Snahy o vypustenie satelitu už boli v máji

Severná Kórea sa o vypustenie špionážneho satelitu na obežnú dráhu po prvýkrát pokúsila na konci mája. Nosná raketa sa však v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora zrútila do mora, napísala vtedy štátna agentúra KCNA.

Po augustovom druhom neúspešnom pokuse Pchjongjang avizoval, že tretí štart sa uskutoční v októbri. Tento plán však nezrealizoval, pripomína AFP. Soul tvrdí, že Severná Kórea poskytuje Rusku zbrane výmenou za ruské vesmírne technológie. OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických rakiet a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Viac o téme: VesmírPlánVypustenieDružicaŠpionážSeverná KóreaObežná dráha Zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu