Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Smutné správy z Česka: Do hereckého neba odišla ďalšia známa osobnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRNO - V Brne dnes nad ránom zomrel herec Jiří Dušek, mal 99 rokov. Svoju kariéru spojil s Divadlom bratov Mrštíkov, dnešným Mestským divadlom Brno. Venoval sa tiež televízii, filmu, dabingu, pedagogickej práci a komponovaniu hudby. O jeho úmrtí dnes informoval vnuk Jiří Duchoň.

Dušek sa narodil 14. februára 1924 ako Jiří Deutsch v Choline na Olomoucku v rodine pravoslávneho kňaza. Počas druhej svetovej vojny bol nútene nasadený, zatiaľ čo jeho otca nacisti väznili v koncentračnom tábore Buchenwald. Po vojne si rodina zmenila meno z Deutschových na Čechovi. Mladý herec ale nakoniec radšej siahol po priezvisku svojej matky, ktorá bola za slobodna Dušková.

 

Smutná zpráva. V Brně v pondělí nad ránem zemřel herec Jiří Dušek, bylo mu 99 let 👉 https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrel-herec-jiri-dusek-40451325

Posted by Novinky.cz on Monday, November 20, 2023

V Divadle bratov Mrštíkov Dušek stvárnil takmer tri stovky úloh. S divadlom skončil v roku 1990. Vraj si neželal, aby ho "z javiska vynášali nohami napred". V starobe sa podľa vnuka venoval počúvaniu vážnej hudby, čítaniu, záhrade a rodine. V roku 2014, spolu so Svetlanou Janotovou a Bolkom Polívkom, vytlačil svoje dlane do chodníka slávy pred budovou Mestského divadla.

Dušek bol aj režisér a skladateľ scénickej hudby

Česko-slovenská filmová databáza pri mene Jiří Dušek eviduje niekoľko desiatok filmov, seriálov a dokumentov. Zoznam je podľa rodiny neúplný, na obrazovke či filmovom plátne sa Dušek objavil v 499 úlohách. Napríklad v triptychu Via Lucis z roku 1992 stvárnil hlavnú úlohu Jana Amosa Komenského.

V rozhlase Dušek účinkoval nielen ako herec v inscenáciách, ale tiež ako hudobný režisér a skladateľ scénickej hudby. Venoval sa tiež pedagogickej činnosti a významný otlačok zanechal v dabingu. V roku 2009 dostal Cenu Františka Filipovského za celoživotný šampionát v dabingu.

Viac o téme: ČeskoSmrť v rodineHerecJiří DušekMestské divadlo Brno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu