Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarský minister obrany Szalay-Bobrovniczky hovorí o novej ére maďarskej armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V maďarských ozbrojených silách nastáva nová éra, vyhlásil vo štvrtok minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky na výročnom vypočutí pred parlamentným výborom pre obranu vnútro. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Podľa slov šéfa rezortu je legitímnym očakávaním maďarského ľudu, aby ozbrojená zložka, ktorá je zodpovedná za garantovanie suverenity krajiny, bezpečnosť a život ľudí, plnila túto svoju úlohu na najvyššej možnej úrovni. "Všetko robíme v záujme toho," zdôraznil Szalay-Bobrovniczky.

archívne video

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa jeho vyjadrenia snahou je rozvíjať maďarskú armádu tak, aby sa stala dominantnou silou v regióne, ktorá bude vyžarovať autoritu a dávať najavo adekvátnu odstrašujúcu silu. "Na to, aby sa armáda 'prebrala' z predchádzajúceho stavu podmienok mieru a aby sa z nej stalo ostré, bojaschopné, riadne vyzbrojené a vycvičené vojsko, je potrebná úplná transformácia," tvrdil minister.

Maďarské ozbrojené sily aktuálne realizujú desaťročný program rozvoja, ktorý sa dotkne oblasti leteckej prepravy, ochrany vzdušného priestoru i kybernetickej ochrany. V rámci tohto programu pod názvom "Zrínyi 2026" posilnia prakticky všetky druhy zbraní, pričom plánujú rozšíriť kapacity vojenského priemyslu vo výrobe zbraní i munície.

Viac o téme: Minister obranyArmádaMaďarskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu