Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V súvislosti s pokusom o vraždu bývalého politika zadržala španielska polícia troch ľudí

Alejo Vidal-Quadras
Alejo Vidal-Quadras (Zdroj: Twitter/FirouzMahvi)

MADRID - Španielska polícia v utorok zadržala troch ľudí v súvislosti s pokusom o vraždu bývalého predsedu konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra postrelili do tváre, informovala agentúra Reuters.

Podľa španielskych médií ide o dvoch mužov a jednu ženu, ktorí sa schovávali na dvoch rôznych lokalitách v Španielsku. Všetci traja boli už niekoľko dní pred zadržaním pod prísnym dohľadom polície, uviedli nemenované zdroje. Vyšetrovanie stále prebieha a očakávajú sa ešte ďalšie zadržania.

archívne video

Hrôza v centre Brna: Mladú ženu pobodali za bieleho dňa! VIDEO zachytilo čin aj svedka (Zdroj: Polícia ČR, YouTube/Polícia ČR,)

Polícia tiež preveruje, či mali zadržané osoby väzby na iné štáty. Vidal-Quadras bol totiž vlani Iránom označený za nežiaducu osobu vzhľadom na jeho napojenia na Národnú radu odporu Iránu (NCRI), ktorú Teherán považuje za teroristickú. Prepojenia medzi zadržanými a Iránom však dosiaľ neboli zistené. Reuters dodáva, že vyšetrovanie prípadu vedie súd zaoberajúci sa teroristickými útokmi.

Útok na politika

Útok na bývalého politika sa odohral 9. novembra o približne 13.30 h miestneho času v madridskej štvrti Salamanca, keď kráčal sám po ulici a priblížil sa k nemu motocykel. Vtedy na neho z bezprostrednej blízkosti vystrelil muž s prilbou na hlave sediaci za vodičom. Motocykel vzápätí z miesta činu ušiel. Vidal-Quadras (78) útok prežil, guľka ho však trafila do oblasti sánky a podľa aktuálnych informácií sa stále nachádza v nemocnici. Bývalý politik pôsobil na čele PPC (Partit Popular de Catalunya) v rokoch 1991-1996. Neskôr bol jedným z podpredsedov Európskeho parlamentu a v roku 2013 spoluzakladal španielsku krajne pravicovú stranu Vox.

Viac o téme: VraždaPokusZadržanieŠpanielskoMužAlejo Vidal-Quadras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu