Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Osudová láska kniežaťa Schwarzenberga: Odpustil jej neveru aj nemanželské dieťa! Neprekážala mu ani nacistická minulosť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia, Volimkarla.cz, SITA/Tomáš Bokor)

PRAHA – So životom Karla Schwarzenberga, kniežaťa, ktorý sa v politickom svete našich západných bratov vyšplhal až na vrchol, je spojených mnoho tajomstiev. Navonok usmievavý, no vždy taktný pán dokázal vždy prekvapiť. Inak tomu nebolo ani v jeho milostnom príbehu. Cestu k životu na zámku po boku princeznej mu skrížila osudová láska. Dcéra bývalého nacistu mu učarovala natoľko, aby jej odpustil neveru či nemanželské dieťa. V ich láska im nezabránila ani dlhoročná odluka.

archívne video

Zeman-Schwarzenberg WMV

Český šľachtic, ktorého aristokratickým menom bolo Karel Jan Nepokum Josef Norbert Bědřich Antonín Vratislav Menas bolo súdené detstvo na krásnych zámkoch plných prepychu a slávy v srdci Českej republiky. Túto budúcnosť mu však prekazil vzostup komunistického režimu, pred ktorým sa museli s celou rodinou poberať kade ľahšie.

Potomok aristokratického rodu Schwarzenbergov sa narodil krátko predtým, ako vypukla 2. svetová vojna, v roku decembri roku 1937. Netrvalo však dlho, pokiaľ nemuseli aj s celou rodinou zobrať nohy na ramená. Keď mal len 11 rokov, pred komunistickým režimom museli ujsť do susedného Rakúska, píše portál Dobre Noviny.

Osudová láska kniežaťa Schwarzenberga:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pametnaroda.cz)

Osudovú lásku nezastavila ani politika: Vzal si dcéru bývalého nacistu

Práve v Rakúsku mal mladý Schwarzenberg možnosť spoznať sa s nespočetným množstvom vojvodkýň, princezien či iných mladých dám z aristokratických rodov. Do oka mu však padla len jediná, nešlo však o lásku na prvý pohľad, ako z rozprávky.

Jeho vyvolenou sa stala Therese (počeštene Terezou) Fürstin, grófka z Hardeggu. Podľa slov samotnej Terezy sa jej mladý aristokrat spočiatku nepozdával. „Iskra vôbec nepreskočila,“ spomína vo svojej knihe. Cestu k sebe napokon hľadali celých desať rokov. V ich láske však stali rôzne prekážky, keďže išlo o ženu z nižšieho šľachtického rodu, ktorá bola súčasne dcérou nacistu. Samotná Tereza sa však proti politickej minulosti svojho otca vyhradzovala. „Deti nemôžu za to, čo spôsobili ich rodičia,“ tvrdila.

Osudová láska kniežaťa Schwarzenberga:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: volimkarla.cz)

O svojej láske sa na verejnosti zmieňoval hneď viackrát, stránky jej venoval aj vo svojej autobiografii Karel Schwarzenberg. „Poznal som všetky nezadané princezné, ale stál som iba o Theresu. Ženil som sa z lásky,“ napísal.

Manželstvo si prešlo krízami: Návrat po 20 rokoch?

Hneď do prvej krízy ich spoločný život upadol potom, čo sa im po 12 rokoch manželstva narodil syn Karel Filip. Testy otcovstva však prezradili krutú pravdu, otcom nebol Schwarzenberg ale rakúsky podnikateľ angažujúci sa v miestnej politike Thomas Prinzhorn, s ktorým Tereza udržiavala mimomanželský a dlhodobý pomer. Vzťah sa skončil rozvodom potom, čo aj samotný Schwarzenberg odhalil svoju neveru. Odlúčili sa v roku 1988 po 21 spoločne prežitých rokoch.

Osudová láska kniežaťa Schwarzenberga:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČTK)

Keď sa v roku 2008 Karel Schwarzenberg uchádzal o najvyššie politické miesta v Českej republike, novinári vtedy neváhali kontaktovať ani samotnú Terezu. Tá im na jedinú otázku o podpore zo strany bývalého manžela pri výstavbe nemocnice v Keni odpovedala tú najšokujúcejšiu odpoveď.  „Ale my už nie sme rozvedení. Od 25. júla sme znovu svoji!“ vyhŕkla. „Stále sme boli v kontakte a vedeli sme, čo ten druhý robí. Stále sme sa navštevovali... Veľa vecí sa nám vďaka rozvodu vyjasnilo,“ spomínala Tereza v rozhovore pre médiá

Viac o téme: Karel SchwarzenbergLáskaNemanželské dieťaTherese Schwarzenbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu