Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhadné Dávidove hviezdy v Paríži: Ich namaľovanie si mohol objednať niekto zo zahraničia

Gérald Darmanin Zobraziť galériu (3)
Gérald Darmanin (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, file)

PARÍŽ– Namaľovanie desiatok Dávidových hviezd na budovy v Paríži a predmestiach francúzskej metropoly sa mohlo uskutočniť na žiadosť osoby zo zahraničia. Uviedla to v utorok parížska prokurátorka, informuje Správa z agentúry AFP.

Vyšetrujúci sudca teraz preskúma, čo bolo úmyslom pri hromadnom namaľovaní týchto symbolov na budovy, uviedla prokurátorka Laure Beccuauová vo vyhlásení. Vydala ho po zadržaní dvoch Moldavcov, ktorí vyšetrovateľom povedali, že konali na pokyn tretej strany.

Archívne video

Eliška Mintálová zavŕšila úspešnú jeseň miestenkou do Paríža (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na múroch v Paríži našli ráno 31. októbra približne 60 Dávidových hviezd, ďalšie sa vtedy objavili aj v okolí. Videozábery ukázali, že ich namaľovali žena a muž počas jednej cesty, pričom ich sledovala tretia osoba, ktorá fotografovala. Pár "autorov" rýchlo odišiel z Francúzska.

Vyšetrovatelia však našli spojenie s podobnými grafitmi spred štyroch dní, ktorý viedol k zadržaniu dvoch občanov Moldavska v Paríži 27. októbra.  "Povedali, že konali na príkaz tretej strany za odmenu, čo podporil rozhovor v ruskom jazyku v ich telefóne," uviedla prokurátorka. Vyšetrovanie ukázalo, že títo dvaja Moldavci a osoby za neskoršími grafitami boli "v kontakte s tou istou treťou osobou".

Namaľované na žiadosť zahraničnej osoby

"V tejto fáze preto nemožno vylúčiť, že malaľovanie Dávidových hviezd sa uskutočnila na výslovnú žiadosť osoby žijúcej v zahraničí," dodala Beccuauová. V Paríži, kde žijú veľké židovské a moslimské komunity, rastie napätie po útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra a následných izraelských vojenských úderoch v pásme Gazy. Vo Francúzsku od 7. októbra zaznamenali viac ako tisíc antisemitských činov, oznámil v nedeľu minister vnútra Gérald Darmanin.

Viac o téme: SudcaVyšetrovanieZahraničieObjednávkaParížDávidové hviezdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu