Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozšírenie NATO naruší vzťahy Ruska so Západom

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nový ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval, že rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ môže v nasledujúcich rokoch "zásadným spôsobom" narušiť vzťahy medzi Moskvou a Západom.

Ako vyhlásil počas jednodňovej návštevy Nemecka, európske štáty by mali vytvoriť vlastný bezpečnostný pakt. V prípade ďalšieho rozširovania NATO k ruským hraniciam však očakáva dlhodobé problémy.

"Som presvedčený, že v tomto prípade budú naše vzťahy s NATO narušené a skazené zásadným spôsobom na dlhý čas," povedal Medvedev, pričom použil ostrú rétoriku svojho predchodcu Vladimira Putina. "Samozrejme nedôjde k žiadnej konfrontácii, ale cena bude vysoká... Spôsobí to veľmi vážne škody," dodal.

Severoatlantická aliancia pod nátlakom Ruska počas aprílového summitu odložila zaradenie Gruzínska a Ukrajiny do predvstupového programu, lídri však bývalé sovietske republiky ubezpečili, že v budúcnosti sa môžu stať členmi aliancie.

Podľa Medvedeva NATO po skončení studenej vojny hľadá nový zmysel svojej existencie a preto sa zameriava na rozširovanie. "Teraz sa ho snažia nájsť prostredníctvom 'globalizácie' poslania aliancie."

Ruský líder navrhol usporiadať celoeurópsky summit s cieľom zvážiť uzavretie nového európskeho bezpečnostného paktu. "Atlantizmus sa vyčerpal... Teraz musíme hovoriť o integrite celého euroatlantického priestoru - od Vancouveru po Vladivostok."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu