Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR zatvára niektoré diplomatické misie v zahraničí: Má ekonomické problémy?

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea v piatok potvrdila, že zatvára niektoré diplomatické misie v zahraničí. Podľa Južnej Kórey to naznačuje ekonomické problémy KĽDR, ktorá čelí medzinárodným sankciám.

"V súlade so zmenami v medzinárodnom prostredí a zahraničnej politike štátu buď zatvárame alebo novo otvárame zastupiteľské úrady v iných krajinách... Takéto opatrenia sme zaviedli viackrát aj v minulosti," uviedla severokórejská diplomacia na svojej webovej stránke. Nešpecifikovala však, ktorých diplomatických misií sa tento krok týka.Juhokórejská vláda tento týždeň upozornila, že KĽDR sa chystá zatvoriť veľvyslanectvá v Ugande, Angole, Španielsku a konzulát v Hongkongu. Podľa Soulu medzinárodné sankcie mimoriadne sťažili pokračovanie nezákonných aktivít v zahraničí, aby si dokázali zarobiť na svoje prevádzkové aktivity.    

Veľvyslanci KĽDR v Angole a Ugande podľa severokórejských štátnych médií minulý týždeň uskutočnili "rozlúčkové" návštevy u lídrov týchto krajín. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin zas v stredu povedal, že Čína rešpektuje rozhodnutie KĽDR zatvoriť svoj generálny konzulát v Hongkongu.

        

Severná Kórea má v súčasnosti diplomatické väzby s viac ako 150 krajinami, no v zahraničí podľa Soulu prevádzkuje iba približne 50 diplomatických zastúpení. Juhokórejskí predstavitelia zatiaľ nedokázali potvrdiť, či sa KĽDR chystá otvoriť novú diplomatickú misiu.Severokórejské diplomatické zastúpenia v zahraničí sú spájané s pašovaním a inými nezákonnými komerčnými aktivitami. Cieľom je financovať svoje prevádzkové náklady a posielať do KĽDR cudziu menu, píše AP. Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie to teraz sťažujú medzinárodné sankcie uvalené na Pchjongjang za jadrové a raketové skúšky.

Viac o téme: Severná KóreaKĽDRDiploatické misie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu