Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Karol III. s manželkou Kamilou pricestovali na štvordňovú návštevu Kene

Kráľ Karol III.
Kráľ Karol III. (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool Photo via AP)

NAIROBI - Britský kráľ Karol III. s manželkou kráľovnou Kamilou v pondelok večer pricestovali na štvordňovú návštevu Kene. Informovala o tom agentúra AFP. "Návšteva sa koná v čase, keď sa Keňa pripravuje na oslavy 60. výročia nezávislosti, a poukáže na silné a dynamické partnerstvo medzi Spojeným kráľovstvom a Keňou," uviedla vo vyhlásení britská diplomatická misia v Nairobi.

Návšteva sa oficiálne začne v utorok, keď kráľovský pár privíta kenský prezident William Ruto, a potrvá do 3. novembra. Karol III. sa počas dvoch dní stretne v hlavnom meste Nairobi s podnikateľmi, mladými Keňanmi a zúčastní sa na štátnom bankete. Kráľovský pár následne odcestuje do prístavného mesta Mombasa, kde navštívi prírodnú rezerváciu a stretne sa s predstaviteľmi rôznych náboženstiev.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Buckinghamský palác predtým na sociálnej sieti X (predtým Twitter) napísal, že návšteva sa zrejme zameria aj na "bolestivejšie aspekty" historického vzťahu Británie a Kene. Kenská komisia pre ľudské práva v nedeľu vyzvala britského kráľa, aby sa "jednoznačne verejne ospravedlnil" a zaplatil odškodné za neľudské zaobchádzanie s kenskými občanmi zo strany britskej koloniálnej správy.

Týka sa to aj obdobia nazývaného Povstanie Mau Mau z rokov 1952 – 1960, počas ktorého bolo zabitých približne 10.000 ľudí, najmä z kmeňa Kikujov, bojujúceho proti európskym osadníkom. Návšteva Kene je prvou návštevou Karola III. v niektorej z krajín britského Spoločenstva národov od nástupu na trón v septembri minulého roka.

Viac o téme: Návšteva Karol III.Kráľovná Kamila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu