Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Viaceré budovy sa rozsvietia na červeno: Má to poukázať na porušovanie náboženskej slobody vo svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Viaceré budovy naprieč Slovenskom sa v stredu večer rozsvietia načerveno. Stane sa tak pri príležitosti celosvetovej akcie Červená streda, ktorej cieľom je poukázať na závažné porušovanie náboženskej slobody vo svete. Informovala o tom vedúca komunikácie slovenskej pobočky pápežskej nadácie ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi Lucia Froncová.

Riaditeľ slovenskej pobočky nadácie Miroslav Dzurech ml. podotkol, že do iniciatívy sa môže zapojiť každý človek svojím vlastným spôsobom. "Od najskromnejšej sviečky po okázalú stavbu, každé svetlo a každé gesto na Červenú stredu je prejavom našej lásky, ale i manifestom našej vlastnej náboženskej slobody," dodal. 

Archívne video: Prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností za pomoc v prospech ľudí v núdzi

Prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností za pomoc v prospech ľudí v núdzi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ministerstvo kultúry na sociálnej sieti zdôraznilo, že sloboda náboženského vyznania síce patrí medzi základné ľudské práva, v mnohých krajinách sveta to však stále nie je samozrejmosťou. "Viac ako 300 miliónov ľudí na svete je prenasledovaných pre svoju kresťanskú vieru alebo žije v krajine, kde im hrozí nábožensky motivované násilie či diskriminácia," uviedli z ministerstva.

Budovy sa rozsvietia načerveno vo viacerých krajinách. V Bratislave by mal byť červenou farbou nasvietený aj Bratislavský hrad, Prezidentský palác či Most SNP. Osvietený bude napríklad aj Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Spišská Kapitula, Nitriansky hrad či mestská radnica a viacero kostolov v Trnave. Pri príležitosti Červenej stredy sa uskutoční aj viacero verejných podujatí.

Viac o téme: ČervenéVierovyznanieBudovyVysvietenieČervená stredaPorušovanie náboženskej slobody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu