Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V súvislosti s nehodou lanovky na Ještěd z roku 2021 padli prvé obvinenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/HZS LIBERECKÉHO KRAJE)

PRAHA - Českí policajti ukončili vyšetrovanie nehody lanovky na vrch Ještěd spred dvoch rokov, pričom zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti obvinili štyri osoby a jednu spoločnosť. Zatiaľ nie je jasné, akých pochybení sa stíhané osoby dopustili. Lanovka patrí štátnej železničnej spoločnosti České dráhy (ČD), informovali o tom v pondelok Lidové noviny.

"Tieto osoby boli obvinené zo spáchania prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti a za vinu je im kladené najmä porušenie dôležitých povinností vyplývajúcich z ich zamestnania a funkcií tým, že v rozpore s predpismi a s technickou dokumentáciou, ktoré stanovujú okrem iného podmienky pre prevádzku tejto lanovej dráhy, bola dráha Horní Hanychov - Ještěd vedome prevádzkovaná," uviedol policajný hovorca Vojtěch Robovský. "Zadali sme niekoľko multidisciplinárnych znaleckých skúmaní a vykonali sme výsluchy svedkov, ako aj fyzických a právnických osôb, ktoré boli do prípadu zapojené," dodal.

Incident vyšetrovala aj Železničná inšpekcia

Pád lanovky vyšetrovala aj Železničná inšpekcia (Drážní inspekce). "Naša správa zatiaľ nie je verejná. Vyšetrujeme nezávisle od polície. Čo vyhodnotili z podkladov, ktoré sú k dispozícii, netušíme. My tú správu ešte len budeme prerokúvať s prevádzkovateľom - Železničným úradom (Drážní úřad) a ďalšími orgánmi," povedal generálny inšpektor Jan Kučera.

Mimo prevádzky

Lanovka je mimo prevádzky od tragickej nehody z konca októbra 2021, keď sa po pretrhnutí ťažného lana jedna z kabín zrútila na zem z výšky približne 30 metrov. Pri nehode zahynul sprievodca, ktorý bol v kabíne určenej pre 35 osôb sám.

Radnica mesta Liberec si dala vypracovať posudok, ktorý mal objasniť, koľko bude stáť obnova lanovky a ktorý variant vychádza najvýhodnejšie. Podľa tohto posudku je cena lanovky 17 miliónov korún (689.000 eur). Posudok, ktorý si objednali České dráhy, však podľa člena predstavenstva Jiřího Ješetu uvádza inú cenu.

Viac o téme: Polícia Ještěd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu