Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Šéf čínskej diplomacie vyzýva na stabilné vzťahy s USA

Wang I a Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Wang I a Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

WASHINGTON - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I na úvod svojej dlho očakávanej návštevy vo Washingtone priznal, že Spojené štáty a Čína majú nezhody a potrebujú hĺbkový a komplexný dialóg, aby obmedzili nedorozumenia a stabilizovali svoje vzťahy. Ako informovala agentúra Reuters, Wang I súčasne dodal, že obe krajiny zdieľajú dôležité spoločné záujmy a výzvy, ktoré musia vyriešiť spoločne.

"Čína a Spojené štáty preto potrebujú viesť dialóg. Nielenže by sme mali dialóg obnoviť, dialóg by mal byť hĺbkový a komplexný," povedal Wang I. Doplnil, že dialóg by pomohol znížiť riziko nedorozumení, pomôcť stabilizovať bilaterálne vzťahy a "vrátiť ich do koľají zdravého, stabilného a udržateľného rozvoja". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý Wang Iho vo Washingtone prijal, uviedol, že súhlasí s hodnotením čínskeho kolegu. Wang Iho trojdňová návšteva je ďalším z diplomatických stretnutí medzi dvoma strategickými rivalmi, ktorí sa snažia zvládnuť svoje nezhody, aby sa vyhli konfliktom.

Šéf čínskej diplomacie vyzýva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Cieľom cesty je predovšetkým príprava na očakávanú novembrovú schôdzku prezidenta USA Joea Bidena s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, píše Reuters. Prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas dodal vzťahu medzi Čínou a USA novú dynamiku a Washington dúfa, že Peking využije svoj vplyv na Irán, aby zabránil eskalácii konfliktu do vojny na Blízkom východe, konštatoval Reuters. Očakáva sa, že Wang I sa v piatok stretne s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom. Je predpoklad, že Wang I absolvuje aj rozhovor s prezidentom Bidenom.

Viac o téme: USAČínaAntony BlinkenWang IStabilné vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu