Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mladá aktivistka to tentoraz prehnala: Greta Thunbergová (20) sa postaví pred súd, porušila TENTO zákon

Londýnska polícia zatkla známu aktivistku Gretu Thunbergovú (20) Zobraziť galériu (3)
Londýnska polícia zatkla známu aktivistku Gretu Thunbergovú (20) (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung)

LONDÝN – Mladá švédska aktivistka, ktorá sa svojimi činmi preslávila po celom svete, bude musieť čeliť súdnemu pojednávaniu. Počas protestov v metropole Veľkej Británie totiž porušila zákon. Celý svet pozná Gretu Thunbergovú ako bojovníčku za ochranu klímy a životného prostredia. Zákony však platia rovnako pre všetkých.

archívne video

Po 20 rokoch došlo k významnej dohode o emisných kvótach, tvrdí predseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Ján Karahuta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Svetoznáma aktivistka Greta Thunbergová (20) to už zrejme so svojou aktivitou na ochranu životného prostredia trochu prehnala. Súdny systém Veľkej Británie považuje jej poslednú účasť na proteste v Londýne za porušenie zákona. Bolo to pritom už tretíkrát, keď mladá aktivistka neuposlúchla pokyny polície. Informuje o tom BBC News. V prvých dvoch prípadoch počas demonštrácií vo Švédsku sa to vyriešilo pokutou, no v Londýne sa Greta dopustila priestupku proti verejnému poriadku. 

Problémy už v útlom veku 

Greta sa narodila v roku 2003 v Štokholme. Jej rodičia pochádzajú z umeleckého prostredia. Otec Svante Thunberg je herec a mama Malene Ernmanová operná speváčka. Do 12-tich rokov sa správala ako každé dieťa, potom však prišli problémy. Podľa jej otca prestala rozprávať aj chodiť do školy. Uzavrela sa do seba a trpela depresiami. Odpoveď lekárov bola zdrvujúca. Grete diagnostikovali Aspergerov syndróm, jednu z foriem autizmu. 

Slávny štrajk pred parlamentom 

Švédska aktivistka sa o zmenách klímy a problémoch s globálnym otepľovaním dozvedela už ako osemročná. Bolo to niečo, čo ju napĺňalo, opäť sa pred svetom otvorila. V lete 2018 ako 15-ročná zorganizovala, teraz už známy "školský štrajk za klímu" pred švédskym parlamentom. Zúčastnilo sa ho najmä mladí ľudia, ktorí videli v Grete nádej na zmenu. K neskorším piatkovým štrajkom sa už pridávali deti na školách po celom svete. 

Greta neberie svoju diagnózu ako bremeno, píše CBBC. "Je to superschopnosť, ktorá ma motivovala robiť protesty. Byť iný je dar. Keby som bola ako všetci ostatní, nikdy by som s tým nezačala," povedala. Zúčastnila sa najväčších protestov na ochranu klímy za posledné roky. Dokonca sa rozhodla prerušiť štúdium, aby sa mohla plne venovať svoje vášni. Niekoľkokrát dokonca vystúpila aj pred samotnými lídrami. 

Príhovory pred svetovými lídrami 

V apríli 2019 ešte ako 16-ročná prehovorila na pôde Európskeho parlamentu: "EÚ tu musí mať vedúce postavenie. Máte morálnu povinnosť urobiť tak a máte jedinečnú hospodársku a politickú príležitosť na to, aby ste sa stali skutočným klimatickým lídrom. Vy sami ste vyhlásili v Únii klimatickú pohotovosť. Povedali ste, že predstavuje riziko pre našu existenciu. Teraz musíte ukázať, že ste to mysleli vážne...Príroda s nami nebude vyjednávať a ani s fyzikou sa nedá dohadovať."

Mladá aktivistka to tentoraz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

O päť mesiacov neskôr sa plavila na jachte cez Atlantický oceán, aby vystúpila v New Yorku na summite OSN za zmenu klímy. "Je to celé zle. Vôbec by som tu nemala stáť, ale byť na druhej strane sveta a sedieť v škole. Napriek tomu nám všetkým dávate nádej? Ako sa opovažujete. Svojimi prázdnymi slovami ste mi ukradli moje sny a celé detstvo. Stále však patrím k tým šťastnejším, ľudia trpia a umierajú, Celé ekosystémy sa rúcajú. Sme na počiatku masového vymierania a jediné o čom sa dokážete rozprávať sú peniaze a rozprávky o večno ekonomickom raste. Ako sa považujete."

Mladá aktivistka na summite COP26 o zmene klímy vyšplechla svetovým lídrom priamo do očí nasledovné: "Usporiadali ste si stretnutie COP26. Máte za sebou desaťročia rokovaní o táraninách a len samé bla, bla, bla a kam sme sa to dostali?"

Zatknutie

Pohár pre Gretu Thunbergovú pretiekol dňa 17. októbra tohto roku, keď sa zapojila do demonštrácie ako členka skupiny Fossil Free London (Londýn bez fosilných palív), ktorá sa konala v centre britskej metropoly. CNN inforumje, že aktivistka bola na mieste zatknutá a podľa § 14 zákona o verejnom poriadku sa dopustila spáchania prečinu. Neskôr ju síce prepustili na kauciu, no už v polovici novembra ju čaká súdne pojednávanie.  

Zatknutiu Thunbergovej predchádzali ešte dva incidenty vo Švédsku, kde v oboch prípadoch dostala pokuty (193 a 215 eur). Odmietala reagovať na opakované výzvy polície, aby demonštranti opustili prístav v Malmö. Protesty sa konali v júli a októbri tohto roku. Členovia skupiny Reclaim the Future vtedy zablokovali cestu, ktorá sa používa pri preprave ropy. 

Podpora Palestíny

V čase, keď sa izraelská armáda pripravuje na veľký pozemný protiútok do pásma Gazy, uverejnila Thunbergová na sociálnej sieti Instagram príspevok, kde drží transparent s nápisom "stojím za Gazou". Bolo to ale práve palestínske teroristické hnutie Hamas, ktoré cielene vraždilo izraelské obyvateľstvo a vypaľovalo domy civilistov v kibucoch pri hraniciach s Izraelom. 

"Dnes štrajkujeme na znamenie solidarity s Palestínou a Gazou. Svet sa musí ozvať a vyzvať na okamžité prímerie, spravodlivosť a slobodu pre Palestínčanov a všetkých zasiahnutých civilistov," napísala Thunbergová do príspevku.

Vedľa švédskej aktivistky sedí Židovka, ktorá má v ruke transparent, že tiež stojí za Palestínou. Zvyšné dve mladé ženy volajú po slobodnej Palestíne či klimatickej spravodlivosti.Thunbergová pod svojím príspevkom pridáva adresy rôznych organizácií, napríklad aj skupinu amerických židov bojujúcich za ukončenie americkej pomoci "izraelskému apartheidu".

Boj za podporu klímy 

Hoci Greta Thunbergová nevymyslela žiadne konkrétne stratégie alebo zákony o životnom prostredí, pripisuje sa jej zásluha za zvyšovanie povedomia o klimatických zmenách, najmä medzi mladými ľuďmi. Analytici tomu hovoria "Greta efekt".

Viac o téme: DemonštráciaLondýnVeľká BritániaPalestínaPorušenie zákonaHamasZatknutieGreta ThunbergováKrimiIzrael vo vojneFossil Free London
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu