Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Scholz prisľúbil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu: Kremeľ odmieta špekulácie o Putinovom zdravotnom stave

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Túto pomoc podľa neho neovplyvní ani podpora Berlína pre Izrael v konflikte proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 607

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 607 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:35 Moldavsko zablokovalo prístup k 22 ruským mediálnym stránkam s tým, že boli použité ako súčasť "informačnej vojny" proti krajine, podľa dekrétu zverejneného moldavskou bezpečnostnou a informačnou službou.

20:00 Tisíce ľudí pochodovali v Maďarsku proti zblíženiu s Ruskom.

16:55 Moldavsko v utorok zablokovalo prístup na 22 webových stránok ruských médií a označilo ich za súčasť informačnej vojny Moskvy proti krajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) zaradila na zoznam aj známe ruské štátne televízie vrátane NTV, RT (niekdajšej Russia Today), Ren TV či štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK.

15:52 Hlavnou správou druhého parlamentného summitu Medzinárodnej krymskej platformy je, že sme zjednotení a stojíme pri Ukrajine, vyhlásila po jeho skončení hostiteľka, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Podporili sme mierový plán prezidenta (Volodymyra) Zelenského a hovorili sme aj o otázke unesených detí a akú rolu v tom hrá Rusko a Bielorusko," priblížila témy summitu šéfka českej snemovne. S lídrami diskutovali aj o kľúčovej úlohe parlamentov v Krymskej platforme a podporili zriadenie jej podporných skupín v jednotlivých národných parlamentoch. V ČR už taká podľa jej slov vzniká.

15:13 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Túto pomoc podľa neho neovplyvní ani podpora Berlína pre Izrael v konflikte proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Podporujeme Ukrajinu ekonomicky, finančne, humanitárnou pomocou a tiež zbraňami. Túto podporu v žiadnom prípade neovplyvní skutočnosť, že sa, samozrejme, od hrozných ranných hodín 7. októbra s najväčším súcitom a obavami sústreďujeme na Izrael a Blízky východ," vyhlásil Scholz.

14:24 Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je od utorka opäť v trestnej cele. Na sociálnych sieťach o tom podľa agentúry AFP informovala jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorá žije v exile. Na sociálnych sieťach sa prostredníctvom spolupracovníkov objavilo aj Navaľného vysvetlenie, že do trestnej cely sa dostal za to, že sa nelichotivo vyjadril o dozorcovi, ktorý ho vyvádzal z cely, aby si prevzal matrac.        

13:19 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že poslala Ukrajine ďalších 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci +, z celkového celoročného balíka vo výške 18 miliárd eur. Komisia spresnila, že EÚ pokračuje vo svojom úmysle pomôcť Ukrajine pokryť jej bezprostredné finančné potreby prostredníctvom stabilnej, predvídateľnej a významnej finančnej podpory počas celého roku 2023. Vďaka najnovšej platbe, ktorá sa uskutočnila v pondelok, Ukrajina cez makrofinančnú pomoc získala tento rok 15 miliárd eur.

13:12 Kremeľ v utorok odmietol špekulácie o zdravotnom stave Vladimira Putina s tým, že sa ruský prezident cíti "fit a dobre", informuje TASR podľa agentúry Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pravidelnom telefonickom rozhovore s novinármi tiež poprel tvrdenia, že Putin využíva dvojníkov, a nazval ich "absurdným hoaxom".

12:50 Úplná ukrajinská palebná kontrola nad Krymom je „len otázkou času“. Ukrajina bude čoskoro disponovať možnosťami riadenia paľby nad okupovaným Krymom, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v online príhovore k medzinárodnej platforme Krym 24. októbra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:28 Neochabujte vo svojom úsilí a bojujte proti ruskej propagande, ktorá sa stále snaží podkopať demokratický poriadok, vyzval v utorok predstaviteľov parlamentov z viac než 40 krajín sveta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Politici sa v Prahe zišli na druhom parlamentnom summite Medzinárodnej krymskej platformy.

10:31 Treba sprísniť sankcie proti Rusku, sú kolektívnou odpoveďou na akt agresie a signál podpory právneho štátu a medzinárodných noriem, uviedol dnes v prejave na summite Krymskej platformy v Prahe predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Poďakoval za všestrannú podporu, pochopenie a odolnosť, podľa neho zúčastnené krajiny zastupujú národy, ktoré Ukrajinu nenechali na holičkách v boji za slobodu.

10:29 Rusko pôvodne verilo, že sa mu inváziu na Ukrajinu podarí vykonať beztrestne. Tieto ilúzie už sú ale zničené, povedal dnes vo videopríspevku na medzinárodnom parlamentnom summite Krymskej platformy v Prahe ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzinárodné spoločenstvo sa podľa neho musí zamerať na zamedzenie obchádzania protiruských sankcií, apeloval tiež na dodávky zbraní a munície.

9:49 Ruské útoky zabili 2 osoby a zranili ďalších 20 na Ukrajine za posledný deň. Južná Chersonská oblasť utrpela podľa guvernéra Oleksandra Prokudina najväčší počet obetí, keď ruské sily podnikli viac ako 100 útokov na túto oblasť. 

8:39 Ukrajinské úrady nariadili povinnú evakuáciu 802 detí z 23 osád v Chersonskej oblasti, ktoré sú vystavené pravidelným ruským útokom, oznámilo ministerstvo pre reintegráciu 23. októbra. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:15 Na medzinárodnom parlamentnom summite Krymskej platformy dnes vystúpi premiér Petr Fiala (ODS), prostredníctvom videohovoru prehovorí tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dvojdňová akcia sa začala v pondelok večerou na Pražskom hrade za prítomnosti prezidenta Petra Pavla. Summitu Krymskej platformy, ktorá sa usiluje o obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, sa v Prahe zúčastňujú štyri desiatky predstaviteľov parlamentných komôr z celého sveta.

7:59 V pražskom kongresovom centre sa v utorok zídu desiatky parlamentných delegácií z celého sveta. Na druhom parlamentnom summite Medzinárodnej krymskej platformy budú rokovať najmä o rozširovaní protiruských sankcií či o tom, ako obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny.

7:17 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila šesť bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré ruské sily vypustili v noci na 24. októbra, podľa aktualizácie generálneho štábu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:49 Úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v pondelok nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi z dôvodu nepretržitého ostreľovania obývaných oblastí ruskými silami. Informuje o tom utorok správa z agentúry DPA.

6:33 Ruskí zástupcovia hlásia výbuchy v Sevastopole. Podľa viacerých kanálov Telegramu bolo v Sevastopole na okupovanom Kryme okolo 3:35 miestneho času počuť niekoľko výbuchov. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Zelenskyj vyzdvihol najmä odolnosť vojakov na fronte pri Avdijivke

Ukrajina sa podľa jeho slov v blízkej budúcnosti pripravuje na viacero dôležitých medzinárodných podujatí. "Pozornosť sveta voči Ukrajine na ochranu slobody a ľudských práv musí pretrvať - urobíme pre to všetko," uviedol Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie vo svojom pravidelnom prejave k Ukrajincom.

Prezident tiež pripomenul, že v utorok sa v Prahe koná druhý ročník parlamentného summitu medzinárodnej krymskej platformy. Tú založil v roku 2021 práve Zelenskyj s cieľom koordinovať národné aj medzinárodné snahy o deokupáciu Krymu.

Ukrajinský prezident tiež informoval o situácii na fronte a vyzdvihol najmä odolnosť ukrajinských vojakov na fronte pri meste Avdijivka na východe Ukrajiny.

Toto mesto sa nachádza neďaleko Donecka, ktorý majú od roku 2014 pod kontrolou ruské sily. Avdijivka je už niekoľko mesiacov dejiskom bojov a tlak ruskej armády v posledných dvoch týždňoch zosilnel s cieľom obsadiť toto mesto, píše DPA.

Zelenskyj tiež uviedol, že so saudskoarabským korunným princom Muhammadim bin Salmánom prostredníctvom telefónu hovoril o spôsoboch, ako ďalej rozvíjať vzťahy Ukrajiny s kráľovstvom (Saudskou Arábiou).

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevKremeľVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu