Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Erdogan dostal Orbána do nepríjemnej situácie v otázke vstupu Švédska do NATO

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predložil parlamentu na ratifikáciu protokol o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie, čím sa Budapešť dostala do nepríjemnej situácie. Vládna strana Fidesz totiž doteraz tvrdila, že Maďarsko nebude posledné, kto bude hlasovať o švédskom vstupe.

Archívne video:

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Fidesz sa tomu ešte stále môže vyhnúť, ale musel by tak ísť proti všetkému, čo doteraz komunikoval, píše hvg.hu. Švédsko spolu s Fínskom požiadalo o členstvo v NATO krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Pripojenie si vyžaduje jednomyseľné hlasovanie všetkých 31 členských krajín. V prípade Fínska a Švédska to boli Turecko a Maďarsko, ktoré proces vstupu na dlhé mesiace blokovali. Napokon Budapešť i Ankara v marci vstup Fínov schválili.

Erdogan zablokoval vstup Švédska do NATO na základe obvinenia, že severská krajina nekoná dostatočne prísne proti kurdským militantom a iným skupinám, ktoré predstavujú hrozbu pre Turecko.

Výhovorky

Maďarsko odkladalo ratifikáciu vstupu Švédska s rôznymi nereálnymi výhovorkami. Parlamentná frakcia Fideszu odklad zdôvodnila protimaďarským švédskym krátkym filmom z roku 2019, ktorý premietali ako školské osnovy. V tomto dokumente sa tvrdí, že situácia demokracie v Maďarsku sa od roku 2010 neustále zhoršuje. Predseda parlamentu z Fideszu László Kövér v reakcii na film začiatkom septembra povedal, že nie je isté, že o ratifikácii musí maďarský parlament hlasovať. Predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis dodal, že Švédi sa zrejme rozhodli, že nechcú byť členmi NATO. Ani jeden z nich však nevysvetlil, prečo práve teraz im vadí štyri roky starý krátky film, píše hvg.hu.

Viac o téme: NATOŠvédskoViktor OrbánRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu