Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea, USA a Japonsko uskutočnia v nedeľu spoločné letecké cvičenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

SOUL - Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko uskutočnia počas nasledujúceho víkendu spoločné letecké cvičenie, do ktorého bude zapojený i americký strategický bombardér Boeing B-52 Stratofortress schopný niesť jadrové zbrane. Informuje agentúra AFP.

Trojstranné cvičenie, ktoré sa uskutoční v nedeľu, bude prvé svojho druhu v blízkosti Kórejského polostrova, uviedol v stredu pre tlačovú agentúru Jonhap nemenovaný vojenský zdroj. Predstaviteľ ministerstva obrany v Soule odmietol informáciu potvrdiť, ale uviedol, že tieto tri krajiny rozširujú spoločné cvičenia "s cieľom čeliť raketovým a jadrovým hrozbám zo strany Severnej Kórey".

Pchjongjang to považuje za nácvik invázie

Pchjongjang považuje všetky takéto cvičenia za nácvik invázie a opakovane varoval, že v reakcii podnikne "zdrvujúce" kroky. "Spoločné letecké cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska bude pozostávať z letu vo formácii s americkým strategickým bombardérom B-52 v sprievode stíhacích lietadiel zo všetkých troch krajín," uviedol zdroj pre Jonhap.

Bombardér pristál v utorok na juhokórejskej leteckej základni po tom, ako najprv absolvoval prelet na najväčšej obrannej výstave Soul International Aerospace & Defense Exhibition (Seoul ADEX). Tá sa koná od utorka do nedele na leteckej základni v meste Songnam ležiacom južne od Soulu. Minulý týždeň priplávala do juhokórejského prístavu Pusan americká lietadlová loď USS Ronald Reagan s jadrovým pohonom, čo vyvolalo hnevlivú reakciu KĽDR.

Posilňujú trojstrannú obrannú spoluprácu

Lietadlá B-52, ktoré lietajú podzvukovou rýchlosťou, môžu bez doplnenia paliva preletieť viac ako 14.000 kilometrov vo výške až 15.000 metrov. Pchjongjangu sa nepáči, že Washington rozmiestňuje takéto vojenské prostriedky dlhého doletu a v roku 2017 pohrozil "zostrelením" amerických strategických bombardérov aj mimo severokórejského vzdušného priestoru, píše AFP.

Soul, Washington a Tokio v tomto období posilňujú trojstrannú obrannú spoluprácu proti rastúcim raketovým a jadrovým hrozbám zo strany KĽDR. V auguste sa lídri týchto troch krajín stretli na samite v americkom Camp Davide, kde sa dohodli na viacročnom pláne pravidelných spoločných cvičení a na výmene údajov o Severnej Kórei v reálnom čase. Minulý týždeň tieto tri krajiny prvýkrát po siedmich rokoch zorganizovali spoločné námorné cvičenie vo vodách južne od Kórejského polostrova. Dvojdňové cvičenie simulovalo zadržanie severokórejských pašeráckych plavidiel, uviedol Soul.

Viac o téme: USAJaponskoJužná KóreaLetecké cvičenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu