Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bol najmladším premiérom v Európe: Dnes sa rakúsky exkancelár postaví pred súd! Z čoho je obžalovaný?

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

VIEDEŇ - Pred viedenským krajinským súdom sa dnes začne ostro sledovaný proces s bývalým dvojnásobným rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorý čelí obžalobe z krivého svedectva pred parlamentným vyšetrovacím výborom.

Sebastian Kurz sa stal v roku 2017 prvýkrát rakúskym kancelárom. Ako 31-ročný bol aj najmladším šéfom vlády v Európe. Protikorupčná prokuratúra viní 37-ročného bývalého predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) z toho, že pred výborom k takzvanej afére Ibiza či Ibizagate znižoval svoju úlohu pri obsadení funkcie šéfa rakúskeho štátneho holdingu Öbag svojím dôverníkom Thomasom Schmidom.

archívne video

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súd s trojicou obžalovaných má pokračovať v piatok a ďalšie státie je naplánované na budúci pondelok. Kurz vopred avizoval, že bude trvať na svojej nevine.

Kurzovými spoluobžalovanými sú bývalá podpredsedníčka ÖVP Bettina Glatzová-Kremsnerová a bývalý šéf kabinetu v kancelárskom úrade Bernhard Bonelli. Pokiaľ sa obžalovaným preukáže vina, môžu byť potrestaní až tromi rokmi väzenia.

Bývalý šéf ÖVP patril k veľkým nádejam konzervatívcov v celej Európe. Vzhľadom na početné škandály na jeseň 2021 na kancelársku funkciu rezignoval a v decembri toho istého roku oznámil svoj úplný odchod z politiky. Teraz sa venuje podnikaniu a lobingu.

Kauzu Ibizagate spustila v roku 2019 videonahrávka tajne natočená v roku 2017 na španielskom ostrove Ibiza vo vile vtedajšieho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho - bývalého predsedu pravicovo populistických slobodných (FPÖ), ktorí s Kurzovými ľudmi. Strache na zázname otvorene hovoril o svojom korupčnom jednaní. Na vyšetrenie škandálu a možnej korupcie v čase prvej Kurzovej vlády zriadil rakúsky parlament vyšetrovací výbor.

Viac o téme: Súd RakúskoSebastian KurzBývalý kancelár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu